Τις επόμενες εβδομάδες η προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους

5 Min Read

Προσωρινή λύση η απευθείας ανάθεση μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του «κολλημένου» διαγωνισμού

Με τον Δήμαρχο Κοζάνης συναντήθηκε ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων για να βρεθεί λύση στο τι μέλλει γενέσθαι με την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους. Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, ο Σύλλογος κατήγγειλε τον Δήμο Κοζάνης ότι αφήνει χωρίς ΜΑΠ τους εργαζόμενους και πως δεν επιχειρεί να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

- Advertisement -

Το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη να κατεβαίνει από το γραφείο του και να συζητά με τους διαμαρτυρόμενους. Από την συζήτηση φάνηκε πως εκπρόσωποι των εργαζομένων και Δημοτική Αρχή βρήκαν «κοινό έδαφος» με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ικανοποιημένες, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Κοζάνης Γιώργος Χριστοφορίδης και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εδώ και αρκετούς μήνες αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ΜΑΠ, με σοβαρές ελλείψεις σε γάντια, φόρμες και μασκες. Οι ειδικότητες που τα χρησιμοποιούν είναι καθαρίστριες, εργάτες νεκροταφείων, αποκομιδή απορριμμάτων, εργατοτεχνικό προσωπικό κ.α.
Από την μεριά του ο Δήμαρχος Κοζάνης, υπογράμμισε πως πρόκειται για δίκαιο αίτημα και πως αυτά που δικαιούνταν για το 2023 θα έχουν την μορφή αμοιβής, όπως ο νόμος ορίζει. «Είναι πολύ σημαντικό και φαίνεται η πρόθεση του Δήμου, να προστατεύσει τους εργαζομένους, γιατί για εμάς πρώτα από όλα είναι η ασφάλεια όλων των δημοτών, πόσο μάλλον των εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκαλιάρης σημειώνοντας πως ο σχετικός διαγωνισμός είναι κολλημένος και έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Aνακοίνωσε πως εντός 15 ημερών θα γίνει απευθείας ανάθεση για την προμήθεια υλικών και αναμένεται ο Οκτώβρης όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση. «Ακυρώσαμε ήδη τον διαγωνισμό απλά περιμένουμε από το ελεγκτικό να δούμε αν θα το δεχτεί ή όχι, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό που θα βγει με καλύτερα και πιο ποιοτικά ΜΑΠ για τους εργαζόμενους μας. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καλύτερο από τις ελάχιστες προδιαγραφές που ορίζει το Φ.Ε.Κ. γιατί ο δήμος της Κοζάνης είναι ορεινός και χρειάζονται καλύτερα και πιο ανθεκτικά μπουφάν, γιλέκα και παπούτσια. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε άμεσα να βρούμε λύσεις για να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια, πιο σωστά και πιο ευχάριστα» τόνισε ο ίδιος.

Κατά την συζήτηση ανακοινώθηκε πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή αποδυτηρίων και τουαλετών στην οδό Τσιμηνάκη που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό του Δήμου και των ειδικοτήτων που το απαιτούν για να αποκτήσουν, επιτέλους, ανθρώπινες υποδομές.

Ο Σύλλογος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιώργο Χριστοφορίδη να τονίζει πως «σε μια εβδομάδα τελειώνουν τα γάντια από την καθαριότητα, οι σχολικές καθαρίστριες δεν έχουν Μ.Α.Π., αυτό που θα γίνει άμεσα είναι να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αλλά η οριστική λύση θα δοθεί όταν βγει ο καινούριος διαγωνισμός».

Παρών στη συνάντηση και τη διαμαρτυρία στο πλευρό των εργαζομένων ήταν και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας, ο οποίος τόνισε πως η ασφάλεια των εργαζομένων είναι κάτι πολύ σημαντικό και πως η συνάντηση τους με το Δήμαρχο ήταν παραγωγική. «Ο Δήμαρχος μας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν αποδυτήρια για τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν, με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας πως η ΚΕΔΕ θα πρέπει να πιέσει την Κυβέρνηση για την απλούστευση των διαγωνισμών γιατί λόγω των καθυστερήσεων υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Όπως ανέφερε, πριν τέσσερις εβδομάδες υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και το τελευταίο διάστημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετράει έξι νεκρούς. «Όπου μας χρειαστούν οι εργαζόμενοι, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, θα βρισκόμαστε δίπλα τους για να συζητάμε με τους Δημάρχους και να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε. Όταν υπάρχουν νεκροί ή ανάπηροι εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να ζήσουν. Πρέπει να προλαβαίνουμε θανάτους και ατυχήματα, για αυτό είμαστε εδώ και η κουβέντα πήγε καλά» κατέληξε ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση