Τι ισχύει και ποιος ευθύνεται σε περίπτωση ζημιάς
Ταινίες που απαγορεύουν την πρόσβαση και σήμανση για κίνδυνο πτώσης υλικών από οικοδομές, συναντά κάποιος παντού τις τελευταίες μέρες αν περπατήσει στο κέντρο της πόλης. Οι απότομες αλλαγές του καιρού, η παλαιότητα των κτιρίων, η μη συντήρηση των οικοδομών και οι κακοτεχνίες, έχουν οδηγήσει σε αποσάθρωση-αποκόλληση επιχρισμάτων από εξώστες, μπαλκόνια και όψεις οικοδομών, με αποτέλεσμα την πτώση τους με κίνδυνο της ασφάλειας των πολιτών.
Την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ένα μεγάλο κομμάτι από μπαλκόνι έπεσε στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο της αρχής της οδού Ολυμπίου Γεωργάκη. Ευτυχώς, τη συγκεκριμένη στιγμή δεν περνούσε κάποιος πεζός, όμως ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο υπέστη σοβαρές ζημιές. Λίγες μέρες αργότερα υλικά άρχισαν να πέφτουν και από την διπλανή οικοδομή με την Δημοτική Αστυνομία να προχωρά σε απαγόρευση κυκλοφορίας κάτω από το συγκεκριμένο σημείο. Από τότε μέχρι και σήμερα, το ίδιο συμβαίνει σε πολλές οικοδομές κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Ποιος ευθύνεται σε περίπτωση ζημιάς
Υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί (είτε σε άνθρωπο, είτε σε αντικείμενο) είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης της οικοδομής, ο οποίος μπορεί να διωχθεί και ποινικά. Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Πολεοδομίας Κοζάνης Ελένη Παφύλη «ο νόμος ορίζει πως οι ιδιοκτήτες, οι επικαρπωτές, οι νομείς κυρίων των κτιρίων είναι αυτοί, οι οποίοι οφείλουν να συντηρούν την οικοδομή τους, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους διερχόμενους πεζούς και για να διαφυλάσσεται η ακίνητη περιουσία τους. Όταν όμως πέσει ένας σοβάς, για παράδειγμα, από ένα μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου, υπεύθυνο είναι το σύνολο των ιδιοκτητών, όχι μόνο ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος» λέει χαρακτηριστικά η κ. Παφύλη.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα συνεργεία της Πολεοδομίας έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες σε δέκα οικοδομές, διαπιστώνοντας την επικινδυνότητα και προχωρώντας στα ανάλογα μέτρα με σήμανση. Ωστόσο, καθημερινά τα αιτήματα που έρχονται από πολίτες για αυτοψίες είναι πολλά. Να σημειωθεί πως από την στιγμή που θα διαπιστωθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνήσουν τάχιστα την αποκατάσταση των ζημιών με δικά τους, εννοείται, χρήματα.
Το καθεστώς στα διατηρητέα κτίρια, ωστόσο, είναι διαφορετικό και πολύ γραφειοκρατικό. Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει και οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται «χρόνιες» και το πρόβλημα διαιωνίζεται.
«Από τον περιορισμό της κυκλοφορίας στα σημεία που πέφτουν υλικά από οικοδομές προκύπτουν και προβλήματα, όπως ο αποκλεισμός εισόδων καταστημάτων ή γραφείων. Παρατηρείται ακόμη πως οι πολίτες δεν δίνουν σημασία στις ταινίες και πολλές φορές πατούν επάνω τους, οπότε και αναγκαζόμαστε να περιφράξουμε και χώρους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όμως, που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θεωρούν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις οικοδομές τους» είπε μιλώντας στον «Χ» ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Βασίλης Μπαλατσός.
Η διαδικασία που ακολουθείται και τα προσωρινά μέτρα
Ο Δήμος Κοζάνης με ανακοίνωση του εφιστά την προσοχή στους πολίτες-διερχόμενους κατά τη μετακίνησή τους κάτω από μπαλκόνια – εξώστες πολυκατοικιών και στους διαχειριστές οικοδομών – ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, υπεύθυνους για την συντήρηση των όψεων των οικοδομών.
Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στη γραμμή του Δημότη 24610 34000 και όπου διαπιστώσουν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνος να το αναφέρουν.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
- Ενημέρωση της πολεοδομίας μέσω της γραμμής του Δημότη
- Η πολεοδομία ως αρμόδια υπηρεσία προβαίνει σε έκθεση αυτοψίας «επικίνδυνης οικοδομής» και διαπιστώνει την τυχόν ή μη επικινδυνότητα του κτιρίου και αναφέρονται οι βλάβες, την οποία κοινοποιεί στους ιδιοκτήτες για άμεση αποκατάσταση της ζημιάς.
- Δίνεται προθεσμία κάποιων ημερών (αναλόγως με την επικινδυνότητα και τη φύση του προβλήματος) για την καθαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων.
- Τοποθετείται ταινία σήμανσης ή κώνοι για να αποκλειστεί το μέρος από την πρόσβαση των πεζών.
- Η πολεοδομία κοινοποιεί την έκθεση της στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου αλλά και στη Δημοτική Αστυνομία ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας με τοποθέτηση πλέγματος τοποθετώντας παράλληλα και την ανάλογη σήμανση κινδύνου με τη Δημοτική Αστυνομία να είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση των μέτρων.
- Ο υπεύθυνος διαχειριστής της πολυκατοικίας πρέπει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη πως χρειάζεται να απευθυνθούν σε μηχανικό για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες.
- Ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαιρέσει τα επικίνδυνα τμήματα μέσα στο χρονικό περιθώριο που του έχει δοθεί, ενώ την επισκευή μπορεί να την κάνει οποιαδήποτε στιγμή κρίνει ο κάθε ιδιοκτήτης ότι μπορεί να την κάνει.
- Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που δίνεται στους ιδιοκτήτες για την αποκατάσταση της ζημιάς, επεμβαίνει ο Δήμος με την τεχνική υπηρεσία απομακρύνοντας τα κομμάτια , χρεώνοντας τις δαπάνες στους ιδιοκτήτες.
- Αν δεν εκτελεστούν οι εργασίες μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα η υπηρεσία της Πολεοδομίας διαβιβάζει την έκθεση στην Εισαγγελία και οι ιδιοκτήτες διώκονται ποινικά.
- Μόνο τότε γίνεται η άρση κινδύνου και των μέτρων ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί.
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr