X. Βαρδάκας: Σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη του Σχεδιασμού από τον Δήμο του Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου Κοζάνης ( OPENMALL)

6 Min Read

Την Παρασκευή 27-7-2018 κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου έγινε  στο Γκοβεδάριο συγκέντρωση των Εμπόρων και Ιδιοκτητών καταστημάτων όπου όλοι περιμέναμε ο Σύμβουλος κ. Θεοδ. Καρυπίδης που προσλήφθηκε από τον Δήμο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δεσποτίδης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και προσχέδια για βελτίωση της αισθητικής στις βιτρίνες και στους δρόμους της περιοχής του κέντρου της Κοζάνης που επιλέχθηκε ώστε να αυξηθεί η εμπορική κίνηση .

Είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον καί χρήσιμο πρόγραμμα όμως απαιτούνται σωστοί όροι και προϋποθέσεις γιά να έχει επιτυχία.

- Advertisement -

Δυστυχώς δεν κατέθεσαν καμιά συγκεκριμένη πρόταση οι αρμόδιοι :

ο κ. Καρυπίδης και ο κ. Αντιδήμαρχος! Περιορίσθηκαν να δείχνουν φωτογραφίες από άλλες πόλεις που δεν έχουν ομοιότητες με την Κοζάνη π.χ πλατεία Times Square της Ν. Υόρκης και μίλησαν εντελώς αόριστα.

Αλλά παράλληλα ζήτησαν από τους Εμπόρους και Ιδιοκτήτες κατ/των που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να υποβάλλουν άμεσα δεσμευτικές Υπεύθυνες        Δηλώσεις οτι το καταστημα τους θα συμμετέχει, και έτσι να αποδέχονται απο τώρα οποιαδήποτε σχέδια θα προέκυπταν !!!!ό,τι και να ήταν αυτά, αλλά και να καταργήσουν θέσεις στάθμευσης.

Δηλαδή να εξουσιοδοτήσουν τον Δήμο στά τυφλά και εν λευκώ !! να κάνει επεμβάσεις στις βιτρίνες τους και στους δρόμους να βάλει π.χ. τέντες , ή φωτιστικά , ή ανθοστήλες κλπ.κατά την κρίση του !!και χωρίς να ξέρουν

εκ των προτέρων τί ακριβώς!! και χωρίς να το εγκρίνουν .

Οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις οτι αν δεν  έβλεπαν πρώτα συγκεκριμένες προτάσεις δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και οτι δεν θέλουν να καταργηθούν θέσεις στάθμευσης γιατί  υπάρχει μεγάλο έλλειμα και γιατί οι μισοί πελάτες προέρχονται από τον υπόλοιπο Νομό εκτός της Κοζάνης , και τυχόν μείωση θέσεων στάθμευσης θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην αγορά.

Ο κ. Αντιδήμαρχος ανέφερε οτι κατά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος OPENMALL, θα εφαρμόσει το Σχέδιο ΣΒΑΚ που κάνει ο Δήμος και οτι θα καταργηθούν οι θέσεις στάθμευσης που προβλέπονται σε αυτήν την περιοχή.Απέφυγε όμως να μας πεί πόσες και ποιές.

Επειδή η στάθμευση είναι ενα εξαιρετικά κρίσιμο και ζωτικό θέμα γιά την Κοζάνη,και με το ΣΒΑΚ φαίνεται να καταργούνται περίπου 4.000 ως 5.000 θέσεις στάθμευσης σε όλη την πόλη και επειδή ο Εμπορικός Σύλλογος,το Οικον.Επιμελητήριο και οι άλλοι φορείς δεν θέλουν κατάργηση θέσεων στάθμευσης αλλά να προηγηθεί πρώτα η δημιουργία νέων θέσεων δίπλα στο κέντρο.

Επίσης η πολύ  μεγάλη πλειοψηφία των Κοζανιτών είναι αντίθετη  με το ΣΒΑΚ.

Γι αυτους τους λόγους κάναμε μιά έρευνα επί τόπου στην περιοχή αυτή και προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία και συμπεράσματα :

Με την πρόταση του Δήμου θα καταργηθούν εκεί τουλάχιστον 118 πραγματικές θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν περίπου 900- 1.000 πελάτες της αγοράς κάθε μέρα ! σύμφωνα και με την ανάλυση του συμβούλου κ. Θ. Καρυπίδη [στάθμευση γιά 1 πελάτη ανά ώρα περίπου], ο οποίος Σύμβουλοςτόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης θέσεων στάθμευσης,

[ πχ ανέφερε το ΟΝΕ ΜΑLL Θεσ/κης ],αλλά και το πρόγραμμα OPEN MALL ζητάει να γίνουν νέες θέσεις στάθμευσης.

Αναλυτικότερα στην περιοχή αυτή υπάρχει σήμερα πραγματική

στάθμευση ως εξής :

Πλατ. Παπακωνσταντίνου 30 θέσεις , Μεγ. Αλεξάνδρου 28, Πολυζούλη 6Αθηνάς 10,Ερμού 11, Βαλταδώρων 5, Μπουσίου 17 , Ιπποκράτους 6Καρακάση 3, Ζαφειράκη 2. : Σύνολο = 118 θέσεις .

Σε διαμορφωμένες παρκίδες στην ίδια περιοχή υπάρχει στάθμευση 26 αυτοκινήτων , δεν γνωρίζουμε αν θα τις διατηρήσει ο Δήμος.

και επίσης παρατηρήσαμε να σταθμεύουν στους πεζοδρόμους 7 ΙΧ σε καθημερινή βάση .

Η περιοχή του OPEN MALL περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Πλ. Νίκης -Ιπποκράτους- Καρακάση- Παγούνη- Ζαφεράκη- Πλ. Παπακωνσταντίνου- Μεγ.Αλεξάνδρου- Σαρανταπόρου- Πολυζούλη- Αθηνάς- Χαλκιά- Τράντα- Στοάς-Τριανταφυλλίδη- Βαλταδώρων – Πλ. Νίκης και εκτείνεται γραμμικά στις οδούς:

Τσιμηνάκη – Μ. Αλεξάνδρου- Μπουσίου- Π. Μελά κατά ένα μέρος.

Να υπενθυμίσουμε εδώ οτι με τις αναπλάσεις που ήδη αποφάσισε  ο Δήμος της πλατείας Λασάνη, οδ. Ολύμπου και Φειδιπίδου θα καταργηθούν σύντομα 160 περίπου θέσεις στάθμευσης.

Προτείνουμε ο Δήμος άμεσα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των προσχεδίων γιά την πρόταση του Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου κατά την οποία να μην καταργήσει θέσεις στάθμευσης , όπως το ζητάει η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων , των Κοζανιτών αλλά και των περιοίκων – επισκεπτών της Κοζάνης , ώστε αφού πρώτα δούν τα προσχέδια και πεισθούν γιά την αρτιότητα και την Αισθητική – Αρχιτεκτονική και λειτουργική των αξία να δεχθούν οι Εμποροι και οι Ιδιοκτήτες να συμμετέσχουν στο πρόγραμμα εγκαίρως .

Να σημειώσουμε οτι μέχρι την 24ην Σεπτεμβρίου 2018 πρέπει να υποβληθεί ο πλήρης φάκελλος της προμελέτης . Απαιτείται δε πολύ δουλειά γιά να υπάρξει μιά πράγματι επιτυχημένη πρόταση . Δεν είναι καθόλου αυτονόητο οτι μιά οποιαδήποτε Αρχιτεκτονική μελέτη – πρόταση θα είναι και καλή . Μπορεί να είναι καλή αλλά μπορεί να είναι και κακή ,στην περίπτωση δε που θα είναι κακή θα ήτο προτιμότερο να μην γίνει.

Τα σχέδια της πρότασης είναι δεσμευτικά γιά την σύνταξη εν συνεχεία της οριστικής μελέτης , δεν επιτρέπονται παρά μόνο πολύ μικρές αλλαγές,γιατί το πρόγραμμα προέρχεται από το ΕΣΠΑ και ελέγχεται αυστηρά.

Γιά παράδειγμα αν στην προμελέτη προβλέπεται πχ κατάργηση 90 θέσεων στάθμευσης δεν επιτρέπεται στην οριστική μελέτη να το αλλάξεις και να πείς οτι δεν καταργείται καμιά.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία και να κινηθούν άμεσα και σωστά οι αρμόδιοι ώστε παρουσιάζοντας εγκαιρα συγκεκριμένα και πετυχημένα προσχέδια να πεισθεί ο κόσμος και να βγεί κερδισμένη η πόλη και η αγορά της.

 

 

Χάρης Βαρδάκας

Πολ. Μηχανικός

 

Μοιραστείτε την είδηση