Ξεκινά από το Σεπτέμβρη σε ορισμένους δήμους η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

2 Min Read

Απο το Σεπτέμβρη και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινά σε 184 δήμους της χώρας η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με στόχο να επεκταθεί μέσα σε ορίζοντα τριετίας σε όλους τους δήμους της χώρας. Πρόκειται για τον νόμο που δίχασε βρεφονηπιοκόμους και νηπιαγωγούς, αφού σύμφωνα με αυτόν η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής τα τέσσερα χρόνια γίνεται υποχρεωτική.
«Δεν μπορεί σ’ ένα δήμο να ισχύει η υποχρεωτικότητα και σε έναν άλλο να μην ισχύει. Είναι αστείο αυτό. Ότι ισχύει έπρεπε να ισχύει πανελλαδικά. Η διαφωνία μας συνεχίζει να υφίσταται. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Η προσχολική αγωγή είναι κάτι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται τόσο πρόχειρα. Η προσχολική αγωγή είναι ενιαία. Η αγωγή και η φροντίδα των παιδιών ηλικίας 0-6 δεν μπορεί να διαχωρίζεται» λέει η Ελένη Γκατζογιάννη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Κοζάνης.
Το υπουργείο αποφάσισε την υποχρεωτικότητα της διετούς φοίτησης, αρχής γενομένης απο το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους αρχικά, γεγονός που σύμφωνα με τους δημοτικούς υπαλλήλους δημιουργεί δύο ταχύτητες και πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Στο νομό Κοζάνης η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει στους δήμους Βοίου και Σερβίων Βελβεντού και όχι σε Κοζάνη και Εορδαία.
«Το μέτρο θα ισχύσει σε μικρούς δήμους αρχικά» λέει ο Αθανάσιος Κωτούλας, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών α/θμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, «με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι να είναι εκτός».
« Λέμε ναι στην υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νηπιαγωγεία μπορούν να δεχθούν όλα τα προνήπια και τα νήπια σε επίπεδο νομού Κοζάνης» αναφέρει ο κ. Κωτούλας.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση