Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης καλλιέργειας κρόκου- Πρώτη πιλοτική αποστολή κρόκου στην Κίνα

2 Min Read

Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης καλλιέργειας κρόκου από τον ΟΑΕΔ,  μετά από σχετικό αίτημα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Για το πρόγραμμα μίλησε στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Βασίλης Μητσοπούλος και ο Αργύρης Κύρκος Διευθυντής του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ.

Όπως τονίστηκε δεδομένης της ανάγκης επικαιροποίησης των μελών του Συνεταιρισμού σε θέματα καλλιέργειας, μεταποίησης, τυποποίησης και ενίσχυσης του κρόκου Κοζάνης και της τεράστιας δυνατότητας ανάπτυξης της παραγωγής και εμπορίας του συγκεκριμένου φυτού, αποφασίστηκε η υλοποίηση έξι δράσεων κατάρτισης, διάρκειας 60 ωρών η καθεμία, για 150 εργαζομένους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα πρώτα 15 άτομα τη Δευτέρα,  με την επίβλεψη των στελεχών του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ, στις δομές του Συνεταιρισμού (με δωρεάν παραχώρηση), που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης καλλιέργειας κρόκου προέκυψε, μετά από συνεννόηση που είχε ο Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπ. Πρωτοψάλτης  με το Συνεταιρισμό, κατά τη διάρκεια  επίσκεψής του και αφού κατεγράφησαν οι ανάγκες κατάρτισης, για να ενδυναμωθούν οι διαδικασίες καλλιέργειας, μεταποίησης, τυποποίησης και ευρύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης αυτού του φυτού, με τις εξαιρετικές και ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες και τις τεράστιες εξαγωγικές προοπτικές.

Πρώτη πιλοτική αποστολή κρόκου στην Κίνα

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά την υπογραφή του πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης για φαρμακευτική χρήση, είχαμε και την πρώτη πιλοτική αποστολή ενός κιλού, προκειμένου να ελεγχθεί η όλη διαδικασία.

 

Μοιραστείτε την είδηση