Ξεκινά το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη χρήση των 120 απινιδωτών της Δυτικής Μακεδονίας-Εξετάζεται η αλλαγή της κατασκευής που θα φυλάσσεται ο ΑΕΑ προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση στους πολίτες

4 Min Read

Στις αρχές του 2023 και εντός του Ιανουαρίου αναμένεται, τελικά, να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των 120 αυτόματων απινιδωτών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην Δυτική Μακεδονία. Αυτό ανακοίνωσε και επίσημα το πρωί της Παρασκευής η Περιφέρεια, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιώργος Μαργαρίτης και ο καρδιολόγος Στάθης Κουλούρης.

Πρόκειται για τους απινιδωτές που έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί από το 2019 και όπως είχε αποκαλύψει ο «Χ» στις 24 Μαϊου 2021, γραφειοκρατία και διοικητικά θέματα που αφορούσαν σε ενστάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, καθυστέρησαν την διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, η σύμβαση με την εταιρεία «Βασίλειος και Ιωάννης Μάντζαρης Α.Ε.» θα υπογραφεί κοντά στις 10 Ιανουαρίου και η προμήθεια των συσκευών θα γίνει δέκα μέρες μετά. Απομένει η τοποθέτησή τους σύμφωνα με την χωροθέτηση που έκανε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υπολογίζεται αυτό να γίνει έως τον Μάρτιο του 2023.

ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιώργος Μαργαρίτης

«Μετά από αγώνα και ταλαιπωρία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως όλα τελείωσαν και πως ξεκινά άμεσα η εκπαίδευση των εθελοντών κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας. Ελπίζουμε πως οι 120 απινιδωτές να γίνουν 300 κάτι που επιθυμεί και ο Περιφερειάρχης» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιώργος Μαργαρίτης.

Η κατανομή των απινιδωτών θα γίνει ως εξής:

  • 26 στον Δήμο Κοζάνης
  • 16 στον Δήμο Εορδαίας
  • 5 στον Δήμο Σερβίων
  • 13 στον Δήμο Βοϊου
  • 2 στον Δήμο Βελβεντού
  • 23 στην ΠΕ Φλώρινας
  • 17 στην ΠΕ Καστοριάς
  • 18 στην ΠΕ Γρεβενών

 

Πρόγραμμα «Δρομέας Καρδιάς»

Στο πρόγραμμα «Δρομέας Καρδιάς», το οποίο καταρτίστηκε με στόχο την εκπαίδευση εθελοντών, αναφέρθηκε ο καρδιολόγος Στάθης Κουλούρης. Φιλοδοξία της ομάδας που υποστηρίζει την αντιπεριφέρεια Υγείας, είναι να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν από το ΕΚΑΒ στην χρήση του απινιδωτή και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, περίπου 3000 πολίτες.

«Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που θα ειδοποιεί στο έξυπνο τηλέφωνο τους πιστοποιημένους εθελοντές όταν υπάρχει περιστατικό καρδιακής ανακοπής κοντά στο σημείο που βρίσκονται. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτόμο» είπε ο κ. Κουλούρης.

ο καρδιολόγος Στάθης Κουλούρης

Όσοι ενδιαφέρονται για τη δωρεάν εκπαίδευση στη χρήση ΑΕΑ και ΚΑΡΠΑ, μπορούν να επικοινωνήσουν με την αντιπεριφέρεια Υγείας και να δηλώσουν τα στοιχεία τους.

Τι θα γίνει με τα κλειδωμένα κουτιά που θα βρίσκονται οι απινιδωτές

Στα δημοσιεύματα του «Χ» για τους απινιδωτές, είχαμε καυτηριάσει το γεγονός πως το κουτί που θα βρίσκεται ο απινιδωτής θα είναι κλειδωμένο και το κλειδάκι θα έχουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιηθεί. Μάλιστα το ειδικό κουτί ανέλαβε να κατασκευάσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και για τον «φόβο των Ιουδαίων» αποφασίστηκε από κοινού με την Περιφέρεια πως δεν μπορεί να είναι ανοιχτό προς όλους, παρότι που αυτό είναι ενάντια στη φιλοσοφία της ύπαρξης του ΑΕΑ, ο οποίος είναι απλός στην χρήση προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες.

Το παράδειγμα που είχαμε δημοσιεύσει τον Μάϊο του 2021 ήταν αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι ΑΕΑ βρίσκονται σε κλειδωμένο κουτί με κωδικό, τον οποίο σου δίνει το τηλεφωνικό κέντρο του αντίστοιχου ΕΚΑΒ μιας και είναι απαραίτητο να έχεις ειδοποιήσει για βοήθεια όσο προσπαθείς να κρατήσεις στη ζωή το θύμα.

Ο κ. Μαργαρίτης, ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη πρόταση μας έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και εξετάζεται για το αν μπορεί να γίνει μετατροπή της κατασκευής προκειμένου να τοποθετηθεί στο κουτί ένα πάνελ με αριθμούς που να ξεκλειδώνει με κωδικό.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση