Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

2 Min Read

Μέχρι τέλος του Απρίλη η αποκατάσταση της σοβαρής ρωγμής στον σπόνδυλο 6Α

Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης της μεγάλης ρωγμής στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς κυκλοφοριακού φόρτου. Την Πέμπτη, τοποθετήθηκε στο σημείο της ρωγμής η ειδική εναέρια εξέδρα πάνω στην οποία θα εργάζεται το συνεργείο που θα πραγματοποιήσει τις ειδικές διαδικασίες που απαιτούνται για να δώσει «ανάσα ζωής» στη γέφυρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη μελέτη που θα προσδιορίζει επακριβώς το τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για αυτά που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τον 6ο σπόνδυλο της γέφυρας. Οι εργασίες ξεκινούν από αύριο (Παρασκευή) και μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί. Οι ζημιές προκαλούν εντύπωση για την έντασή τους και προκλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας ισχυρών πιέσεων, που ασκήθηκαν στα σημεία αυτά και ξεπέρασαν τους 350 τόνους τοπικά» είπε ο καθηγητής του  ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατάκαλος, του οποίου το εργαστήριο σε συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ έχουν αναλάβει τις εργασίες.

Οι σωστικές αυτές εργασίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στο σημείο της ρωγμής, προκειμένου να ενισχύσουν την αντοχή της γέφυρας. Οι ζημιές αφορούν σε σοβαρές ρωγμές που διαπιστώθηκαν κατά την εκτεταμένη και αναλυτική με ειδικό εξοπλισμό και τεχνική επιθεώρηση που πραγματοποίησαν το φθινόπωρο του 2022 ο μηχανικός της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Παναγιώτης Πανέτσος με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Κατάκολο. 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αρθούν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα με το περιβόητο φανάρι που θα πάψει να λειτουργεί σε συνεννόηση με την τροχαία.

«Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες στη γέφυρα, η οποία έχει να επιθεωρηθεί από το 1995, και να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η σοβαρή ζημιά που έχει υποστεί. Επόμενο βήμα είναι η ολοκληρωμένη συντήρηση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων που θα προκύψει από τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης μελέτης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση