Ξεκίνησαν οι καταλήψεις σε τρία σχολεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας

4 Min Read

Καθησυχάζει πως δεν θα χαθούν ώρες μαθημάτων η Διευθύντρια Β’θμιας

Υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης και το 1ο και 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας με τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα, να καθησυχάζει πως οι καταλήψεις θα διαλυθούν, καθώς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μετά τις εκλογές των 15μελών επιτροπών κάθε χρόνο. Η κ. Βόντσα διευκρίνισε πως όποιες ώρες γίνεται η κατάληψη, δίνεται εντολή για να αρχίσει τηλεκπαίδευση, ώστε να μη χαθούν ώρες μαθημάτων.

Η κ. Βόντσα σημείωσε πως στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης έχει δοθεί εντολή για τηλεκπαίδευση, ενώ στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας γίνεται ήδη τηλεκπαίδευση. Η κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας σύμφωνα με πληροφορίες θα λήξει σήμερα, οπότε από αύριο το πρωί οι μαθητές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα του σχολείου, ενώ υπάρχουν κάποια προβλήματα με το 2ο ΓΕΛ το οποίο παραμένει σε κατάληψη. Να σημειωθεί πως τα δύο ΓΕΛ βρίσκονται στο ίδιο κτίριο και υπάρχει ένα θέμα για το πως θα οριοθετηθεί ο χώρος. «Στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης γίνονται οι ζυμώσεις για να λήξει η κατάληψη, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες πως το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης συζητάει και αυτό για κατάληψη, αλλά αυτό το σχολείο δεν έχει ακόμα 15μελές, πράγμα το οποίο μετά αποτελεί μια πιο ανώμαλη κατάσταση συγκριτικά με τις άλλες καταλήψεις που γίνονται πιο συντεταγμένα με τα 15μελή, όπου υπάρχει συνομιλητής για διαπραγματεύσεις και δεν είναι μόνο μονάδες παιδιών» σημείωσε η ίδια.

«Υπάρχει μια αναστάτωση αυτόν τον καιρό, συνδέεται συνήθως με τις εκλογές των 15 μελών συμβουλίων των μαθητικών κοινοτήτων της περιοχής και σε κάποια σχολεία μόλις βγαίνει το καινούριο 15μελές αρχίζουν οι διαδικασίες των καταλήψεων, ενώ σε κάποια άλλα πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εκλογές έχουμε αυτές τις τάσεις. Επί της ουσίας, σοβαρά προβλήματα και αιτήματα δεν διατυπώνονται από τους μαθητές, όπως είναι αιτήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της διδασκαλίας και διορθώσεις εντός των κτιρίων ή άλλα προβλήματα που μπορεί να έχουν τα παιδιά και να ζητούν την επίλυση τους και για αυτό το λόγο διαλύονται και πάρα πολύ γρήγορα» σημείωσε η κ. Βόντσα.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν δώσει εντολή στα σχολεία να είναι σε ετοιμότητα για τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης καθώς προβλέπεται από τη νομοθεσία όταν γίνεται μια κατάληψη να αρχίζει κατευθείαν η τηλεκπαίδευση ώστε να μη χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος. Το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν ενώ καταγράφονται κανονικά οι απουσίες, επίσης στέλνεται και από την πλατφόρμα «myschool» προς τους γονείς, ώστε να ξέρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει.

Οι «καταληψίες» παρόλα αυτά δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο μάθημα, καθώς η νομοθεσία είναι σαφής και λέει πως οι μαθητές, οι οποίοι παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου δεν εισέρχονται στο μάθημα και παίρνουν απουσίες όσο καιρό συμμετέχουν στην κατάληψη. «Δεν είναι εφικτό τα παιδιά που ξεκίνησαν ή συμμετέχουν στην κατάληψη, να μπουν από το κινητό τους π.χ. για να μην πάρουν απουσία» διευκρινίζει η κ. Βόντσα. Οι μαθητές, οι οποίοι «παρενοχλούνται» από τους καταληψίες και πιθανόν να έχαναν τα μαθήματα τους, κάνουν κανονικά διαδικτυακό μάθημα.

Τέλος, η κ. Βόντσα σημείωσε πως στις σχολικές τάξεις υπάρχουν πλέον διαδραστικοί πίνακες και ακριβά εργαλεία για την ψηφιακή υποστήριξη του μαθήματος και είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες αυτές οι συσκευές από ενδεχόμενες ζημιές, γι’ αυτό το λόγο ενημερώνεται αμέσως και η αστυνομία μόλις αρχίσει μια κατάληψη.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση