Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την 6η γιορτή τσίπουρου στην Κοζάνη

4 Min Read

Πρώτη στάση η «Κιμωλία»

Στην «Κιμωλία» έγινε η «πρεμιέρα» της 6ης γιορτής τσίπουρου στην Κοζάνη, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και για κάθε Τετάρτη του Νοέμβρη, οι φίλοι του τσίπουρου θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν όλοι μαζί, σε ζεστούς και φιλόξενους χώρους, απολαμβάνοντας την τοπική γαστρονομία μέσα από διαφορετικά πιάτα και ένα ποτήρι τσίπουρο κερασμένο από το κάθε κατάστημα. 

- Advertisement -

Ο εμπνευστής της ιδέας Στέργιος Μάντζιαρης, μιλώντας στον «Χ» ανέφερε πως η ιδέα αυτή δημιουργήθηκε το 2017, θέλοντας να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και το κομμάτι του τσίπουρου αλλά και το πως μπορεί να μετατραπεί κάτι το οποίο αποτελεί παράδοση για την Κοζάνη, σε θεσμό που με κάποιον τρόπο θα φέρει επισκεψιμότητα στην περιοχή. 

Στέργιος Μάντζιαρης

«Ξεκίνησε τότε μια ιδέα και ψάχναμε να βρούμε με τους μαγαζάτορες μια ημέρα μέσα στην εβδομάδα για να το κάνουμε αυτό και όχι σαββατοκύριακα που ούτως ή άλλως παίρνει διαστάσεις και το κάθε μαγαζί να κάνει ένα δικό του πιάτο, έναν μεζέ που θα είναι μόνο για αυτή την ημέρα και θα έχει αναφορά στην τοπική γαστρονομία του τρύγου ή του καζανιού. Το τσίπουρο, ο τρύγος και όλη η πορεία του σταφυλιού, υπάρχουν ως συνθήκη στους Κοζανίτες εδώ και πολλά χρόνια και ήταν σημεία αναφοράς στις παρέες», σημείωσε ο ίδιος. Το πλαίσιο ήταν να κερνιέται το πρώτο τσίπουρο με αυτό το συγκεκριμένο πιάτο, το οποίο δεν θα πωλείται ξεχωριστά καθώς αυτή ήταν η λογική εξαρχής, το να προσφέρεται και να μπορεί να συμμετέχει και η εστίαση σε αυτό και να επικοινωνήσει το κλίμα του καζανιού και της παρέας, στον κόσμο που βρίσκεται στην πόλη.

Στόχος είναι να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και να μεγαλώσει, φέρνοντας κόσμο και από άλλες περιοχές για να απολαύσουν αυτά που έχει να προσφέρει η πόλη μας. Ιδέες και διάθεση υπάρχουν, το πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. «Προσπαθούμε να εμπλέξουμε και περισσότερο κόσμο και θα θέλαμε κάποια στιγμή να πάρει μια μεγαλύτερη διάσταση και να γίνει ένα event της πόλης που να δημιουργήσει τουριστικό ενδιαφέρον. Έστω μονοήμερο, δεν προσδοκούμε σε μεγαλεία», σημείωσε και συνέχισε φέρνοντας το παράδειγμα των «δρόμων του κρασιού» λέγοντας πως θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο, με καζάνια και αποστακτήρια, ώστε να δοθεί μια διάσταση επισκεψιμότητας. 

Στάθηκε επίσης στα λόγια του Γιώργου Ξάνθη, ο οποίος είπε πως «η επιτυχία αυτού, είναι ότι θεωρητικά “ανταγωνιστές”, μαζεύονται και κάθονται σε ένα τραπέζι και έχουν μια κοινή γραμμή και έναν κοινό τόπο συνεννόησης, για να βγουν προς τα έξω οι γιορτές του τσίπουρου. «Κάθε χρόνο παίρνει και μεγαλύτερη διάσταση και πλέον ο κόσμος το περιμένει και ρωτάει πως και αν θα γίνει. Και εμείς πλέον το κάνουμε πιο εύκολα, αλλά έχει αρχίσει να εντυπώνεται στο μυαλό του κόσμου πως συμβαίνει αυτό το πράγμα κάθε χρόνο» σημείωσε. Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά ψάχνουν ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο, για να μην τελματώσει.

Οι επόμενες στάσεις θα είναι «Στου Αιώνα την Παράγκα» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, «Στου Λάβα» την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στο «Ελλ-οίνων» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και το κλείσιμο αυτής της όμορφης και πρωτότυπης γιορτής θα γίνει στο «Κουρούμπελο» την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση