Ξεκίνησε η ανάπλαση στο Δημοτικό Κήπο- Για «καταστροφή» κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Πολιτών

3 Min Read

Δουλειά έπιασαν από τη Δευτέρα τα μηχανήματα στο Δημοτικό Κήπο, στο πλαίσιο της ανάπλασης που σχεδίασε και υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης.

Η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης των χωμάτινων μονοπατιών, καθώς και μερική  αλλαγή χρήσης της λίμνης. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα της λίμνης ανατολικά της μικρής γέφυρας θα καθαιρεθεί μερικώς και θα γίνει χώρος συνάθροισης και δραστηριοτήτων, ενώ στο ανατολικό άκρο  θα διαμορφωθούν κερκίδες.

Το τμήμα της λίμνης, στο οποίο θα διατηρηθεί το υγρό στοιχείο θα «συνδέεται» με το χώρο συνάθροισης με δυο σειρές επιδαπέδιων συντριβανιών. Παράλληλα, θα γίνει εμπλουτισμός της βλάστησης με θάμνους και δέντρα, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις σκιάς και όμορφα «σκηνικά» εποχιακού ενδιαφέροντος, σε σχέση με τις νέες χρήσεις του χώρου.

Αντιδράσεις από πολίτες

Για  καταστροφή του Δημοτικού Κήπου έκανε λόγο η Πρωτοβουλία Πολιτών Κοζάνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Με έκπληξη και απορία οι επισκέπτες του Δημοτικού Κήπου Κοζάνης είδαν στις 27/6/2022τα μηχανήματα του Δήμου Κοζάνης να γκρεμίζουν το γεφυράκι και τη λιμνούλα στο κάτω μέρος του Δημοτικού Κήπου.

Η καταστροφή που προαναγγείλαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας ήδη ξεκίνησε… Χωρίς ίχνος ντροπής μάλιστα την ονόμασαν «ανάπλαση»

Σπάσανε το γεφυράκι και τη λίμνη, αντί να τα διαχειριστούν σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλεπόταν ή έστω να τα μετατρέψουν σε παρτέρι, για να φτιάξουν δήθεν χώρο εκδηλώσεων όπως αναφέρεται στην μελέτη….

Ενώ υπάρχουν χώροι εκδηλώσεων στην περιοχή: δύο γήπεδα, υπαίθριο θέατρο, ωδείο, βιβλιοθήκη…

καταστροφή του Δημοτικού Κήπου, ενός έργου που λειτουργεί επιτυχώς και το μόνο που χρειάζεται είναι φροντίδα, συντήρηση, προσθήκη φωτισμού και επιπλέον δεντροφύτευση..

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η συστηματική υποβάθμιση και η  μεθοδική καταπάτηση του Δημοτικού Κήπου Κοζάνης από την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή Δημοτική Αρχή που με αλαζονικές αποφάσεις και αγνοώντας τις αντιδράσεις των πολιτών  προσπαθούν να καταστρέψουν τον Δημοτικό Κήπο και να τον μετατρέψουν σε οικόπεδο, με αυθαίρετες αποφάσεις, κατασκευές και  τροποποιήσεις  στον τίτλο του έργου.

Ωστόσο αυτό δεν τους  είναι αρκετό  και  εμφανίζουν μια νέα μελέτη  με την  οποία  σφραγίζεται  ουσιαστικά o χώρος του Δημοτικού  Κήπου ως οικόπεδο για την κατασκευή νηπιαγωγείου και επιπλέον προσθέτει και άλλες κατασκευές, εκ δια μέτρου αντίθετες ως προς την  λειτουργία τους, αλλά και ως προς την λειτουργία του Δημοτικού Κήπου.

Ουσιαστικά η «μελέτη»  πετάει  μέσα σε έναν χώρο αστικού πρασίνου πολλές κατασκευές  που η μια ακυρώνει την χρήση της άλλης! Έχει πολλά τεχνικά προβλήματα καθώς ο χώρος φύσης  έχει υψομετρικές διαφορές και αμφιθεατρική διάταξη και δεν  ενδείκνυται για κατασκευές από μπετό και σίδερο.  Και το κυριότερο: καταστρέφει και ακυρώνει έναν χώρο φύσης και τον μοναδικό  Δημοτικό Κήπο που υπάρχει στην πόλη και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό  ώστε να εφαρμόζεται η κοινή λογική και ηθική  για το ότι ένας τέτοιος  χώρος πρέπει να προστατεύεται σε μια πόλη που διαθέτει παιδεία, πολιτισμό και ελάχιστο πράσινο».

Όλγα Τουφεγγοπούλου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση