Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2024

7 Min Read

Έως τις 30 Απριλίου η πρώτη δόση

Το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2024 και όλοι οι ιδιοκτήτες μπορούν να δουν εύκολα και γρήγορα το ποσό της εκκαθάρισης στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ ενώ όσοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή myAADEapp μπορούν να δουν τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

- Advertisement -

Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου έχει ξεκινήσει καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει πληρωθεί έως τις 30 Απριλίου ενώ η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Φέτος οι μηνιαίες δόσεις έχουν αυξηθεί σε έντεκα ενώ του χρόνου θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση και θα φτάσουν τις δώδεκα. 

Ο λογιστής – φοροτεχνικός Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, μιλώντας στο «Χ» ανέφερε πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και πως η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι πως έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής και η αύξηση των δόσεων και κυρίως αυτή που θα ισχύει από του χρόνου όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τους φόρους τους σε δώδεκα δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2025. «Δεν θα υπάρχει έκπτωση αν πληρωθεί ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ και όσοι είχαν κάνει δήλωση για την έκπτωση 10% λόγω του ότι το ακίνητο τους είναι ασφαλισμένο για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τουλάχιστον για τρεις μήνες, θα έχουν αυτή την έκπτωση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στα νέα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται ξεχωριστός πίνακαςόπου αναγράφεται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τον λογαριασμό στο Taxis (στην ψηφιακή πύλη myAADE), μπαίνοντας στην αρχική σελίδα του, κάνοντας κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές», στη συνέχεια θα κάνουν κλικ στις «Δημοφιλείς Εφαρμογές», στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και η είσοδος θα γίνει με τους κωδικούς του Taxis και τέλος, θα επιλέξουν το έτος 2024.

Δηλώσεις Ε9

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση για το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τον όροφο του ακινήτου, τα εμπράγματα δικαιώματα, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, την επιφάνεια του ακινήτου, την παλαιότητα του ακινήτου, για το ένα έχουν ή πρόκειται για βοηθητικούς χώρους, για το εάν πρόκειται για κενά ημιτελή κτίσματα και για κτίσματα εντός αγροτεμαχίων καθώς κατά τη συμπλήρωση αυτών των στοιχείων εντοπίζονται κυρίως τα περισσότερα λάθη. 

Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους να είναι ορθώς δηλωμένα ώστε να μην πληρώσουν περισσότερο φόρο. Σε περίπτωση που εντοπίσουν πως έχουν κάνει λάθη, θα πρέπει να προβούν σε τροποποιητική δήλωση του Ε9 για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. «Ο κόσμος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή καθώς αν έχουν λάθος δηλωμένα τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9, ενδέχεται ο ΕΝΦΙΑ τους να είναι αυξημένος».

Εφαρμογή myAADEapp

Μια σημαντική πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ που θα λύσει τα χέρια των πολιτών είναι η νέα εφαρμογή για κινητά όπου όσοι την κατεβάσουν, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση, έλεγχο και πληροφόρηση για τις οφειλές τους, τις επιστροφές φόρου, να κατεβάσουν έγγραφα τα οποία χρειάζονται και να εκτελούν ηλεκτρονικά τις πληρωμές τους.

Με την εφαρμογή myAADEapp, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν ασφαλείς πληρωμές μέσω IRIS ή κάρτας με άμεση πίστωση της οφειλής τους, να δηλώσουν ή να μεταβάλλουν τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού για την καταβολή επιστροφών φόρου και έχουν πρόσβαση στα ραντεβού τους, στα αιτήματα που έχουν αποστείλει και στα μηνύματα που έχουν δεχθεί από την ΑΑΔΕ. 

Επίσης θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις με βάση το προφίλ που θα ορίσουν στις ρυθμίσεις της εφαρμογής για να ενημερώνονται για τις φορολογικές ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν, θα μπορούν να κατεβάζουν και να αποθηκεύουν στο myWallet χρήσιμα έγγραφα, όπως Αποδεικτικό Ενημερότητας, Τέλη Κυκλοφορίας και Βεβαίωση Φορολογικού Μητρώου. Και τέλος, θα μπορούν να εντοπίζουν στο χάρτη τις πλησιέστερες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όπου και αν βρίσκονται και να επικοινωνούν με απευθείας κλήση είτε με αυτές είτε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ. 

Σημειώνεται πως μετά την αρχική εγγραφή με τους κωδικούς TAXISnet, οι χρήστες μπορούν να μπουν εύκολα και γρήγορα στις υπηρεσίες της εφαρμογής, μόνο με χρήση PIN ή/και βιομετρικών στοιχείων.

Φορολογικές δηλώσεις

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε πως φέτος θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και η προθεσμία υποβολής τους θα είναι η 30η Ιουνίου. «Η διαφορά φέτος με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι για ένα εκατομμύριο παραπάνω μισθωτούς και συνταξιούχους οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προ συμπληρωμένες και θα μπορούν να υποβληθούν αυτόματα χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τρίτου αλλά οι φοροτεχνικοί διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να ωφελήσει και θα λειτουργήσει τελικά» υπογράμμισε ο ίδιος. 

Κατέληξε λέγοντας πως όταν λήξει η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση θα υποβάλλει αυτόματα τις δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της και ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν στο νου τους να απευθυνθούν εγκαίρως στους λογιστές ή να προβούν έγκαιρα στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης, στην περίπτωση που έχουν να δηλώσουν κάτι το οποίο δεν είναι προ συμπληρωμένο» τόνισε ο ίδιος. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση