Ξεκίνησε η έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιώργου Κόλλα

4 Min Read

Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου ζωγράφου Γιώργου Κόλλα, το Σάββατο το βράδυ στον χώρο του Ιστορικού – Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης. Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του καλλιτέχνη. Στα εγκαίνια ο κ. Κόλλα βραβεύθηκε από τον κ. Marco Girardi, Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού της Limone sul Garda στην Ιταλία καθώς και τον Αλβανό Πρόξενο στην Ελλάδα κ. Arqile Sota. 

Ως μια «φανταστική» και «απρόβλεπτη» ημέρα χαρακτήρισε την ημέρα της εκδήλωσης ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόλλα, καθώς συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από την πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω την έδρα του ως καθηγητής της τέχνης και κοινωνικής αγωγής στην Αλβανία, προσπαθώντας να ξεφύγει από το αυστηρό πολιτικό καθεστώς που επικρατούσε στη γενέτειρα του. Ο προορισμός του ήταν η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, αλλά η «ζεστασιά» πολλών σημαντικών ανθρώπων, απλών πολιτών αλλά και ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού δεν του «επέτρεψαν» να φύγει από την πόλη της Κοζάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόλλα

«Όταν ο Γιώργος Κόλλα ήρθε στην Ελλάδα το 1991, φιλοξενήθηκε στον χώρο του μουσείου και ενώ δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τις γλώσσες μας, μιλούσαμε μέσα από τα έργα. Πολλά έργα από αυτά τα οποία έκανε και εκθέτουμε σήμερα εδώ, αναβάθμισαν καλλιτεχνικά το Λαογραφικό Μουσείο. Η προσφορά του στην πόλη μας είναι τόσο μεγάλη που είναι ανεκτίμητη» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Πολυκείκης Αγγέλης και ανέφερε πως τα έργα αυτά θα μείνουν μόνιμα στο μουσείο για να τιμήσουν το σπουδαίο έργο του καλλιτέχνη και την προσφορά του στην πόλη της Κοζάνης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, Πολυκείκης Αγγέλης

Ο καλλιτέχνης μετά τη μακρόχρονη παραμονή του στην Κοζάνη πλέον ζει και διαπρέπει στην Ιταλία τα τελευταία 13 χρόνια, όπου και διαφημίζει την πόλη μας με τα έργα του. Μόνο στην περιοχή της Κοζάνης υπάρχουν περίπου 6.000 πίνακες του. Η Ιταλία αναγνώρισε το ταλέντο του και του έχει παραχωρήσει έναν χώρο για να «στολίζει» με τα έργα του την περιοχή. Οι διαβάσεις της Limone sul Garda στην Ιταλία, είναι όλες διακοσμημένες με θεματικές οι οποίες έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. 

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ομιλιτής στην εκδήλωση, σημείωσε πως ο καλλιτέχνης έχει τρείς πατρίδες, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. «Προσωπικά πιστεύω πως είναι ένας πολίτης της οικουμένης, γιατί τα έργα του εκφράζουν όλους τους λαούς του πλανήτη μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε πως αυτή η έκθεση είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της τεράστιας δουλειάς που έχει κάνει αυτός ο καλλιτέχνης στην πορεία του. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος άφησε έντονο το στίγμα του και στην περιοχή της Κοζάνης, στα πολιτιστικά δρώμενα, στην αποτύπωση έργων και δράσεων που σχετίζονται με το μουσείο, αλλά και γενικότερα με τη ζωγραφική» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας

«Ο Γιώργος Κόλλα άφησε ορατά τα ίχνη της δουλειάς του και του καλλιτεχνικού πνεύματος που τον διακρίνει, στον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε την πνευματική δουλειά ανθρώπων που έζησαν στα μέρη μας, αγάπησαν τον τόπο μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου.

Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση