Ξεκίνησε η συγκομιδή ροδακίνου στο Βελβεντό

2 Min Read

Στο 10% της συνολικής συγκομιδής βρίσκεται η παραγωγή του ροδακίνου στο Βελβεντό με τους δύο συνεταιρισμούς να ελπίζουν ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα ξεπεράσει το 30%.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και η χρονιά χαρακτηρίζεται πρώιμη, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και ο αθέμιτος ανταγωνισμός παραγωγών γειτονικών νομών.

“Φοβόμαστε ότι θα είμαστε πάνω 25% μείον σε σχέση με άλλες χρονιές, δηλαδή στους 11.000 τόνους ως παραγωγή. Είναι μια πρώιμη χρονιά, κάτι που θα μας βγει ίσως στο τέλος σε καλό γιατί ως μια όψιμη περιοχή θα έχουμε παραγωγή όταν οι άλλοι θα έχουν τελειώσει” λέει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας.

Οι ανέξελεγκτοι παγετοί της άνοιξης έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή. “Η τιμή θα έχει να κάνει με την ποσότητα που θα πέφτει καθημερινά στην αγορά” λέει ο κ. Κουτλιάμπας.

Την ίδια ώρα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, “στην Πέλλα που έχει το 45% του επιτραπέζιου ροδάκινου στην Ελλάδα, όλη η ποσότητα διακινείται εκτός οργανώσεων και οργανωμένων δομών. Γίνονται φορτώσεις απο τα κτήματα που πηγαίνουν απευθείας Βουλγαρία και Ρουμανία χωρίς παραστατικάκαι ιδοπεδώνουν την αγορά” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ.

Η συγκομιδή ολοκληρώνεται συνήθως ως το πρώτο 10ημερο του Οκτώβρη, όμως φέτος αν συνεχιστεί η πρωιμότητα, η συγκομιδή θα τελειώσει μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

“Είμαστε 10-12 μέρες μπροστά. Ελπίζουμε ότι η παραγωγή θα πάει καλά. Η σεζόν θα λήξει γύρω στις 15-20 Σεπτεμβρίου. Το προιόν ειναι ποιοτικά πολυ καλό, δε λέω άριστο γιατί η κακή γονιμοποίηση δημιουύργησε κάποια μικρά προβληματάκια, πουείναι αμελητέα” λέει ο Δημήτρης Κοσμάς του Συνεταιρισμού “Δήμητρα”. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά το μυστικό βρίσκεται στον εξονυχιστικο έλεγχο, “για να έχουμε πρόσωπο στην αγορά”, όπως λέει και χάρη στο καλό όνομα μπορεί να η ζήτηση να είναι μειωμένη λόγω κρίσης, αλλά καινούργιοι πελάτες προστίθεται στο πελατολόγιο.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση