Ξεκίνησε η συγκομιδή του κρόκου στα χωράφια της περιοχής- Δυσκόλεψε τα πράγματα για τους παραγωγούς η παρατεταμένη καλοκαιρία

3 Min Read

Τα χωράφια στην περιοχή του Τσαρτσιαμπά άρχισαν να γίνονται μωβ, αφού τα πανέμορφα λουλούδια του κρόκου άνθισαν. Φέτος λόγω της ανομβρίας του Οκτωβρίου και της παρατεταμένης καλοκαιρίας οι κροκοπαραγωγοί βλέπουν τα χωράφια τους να ανθίζουν τώρα δειλά-δειλά και ελπίζουν στο τέλος η σοδειά να είναι καλή.
«Αν και φέτος μας έβρεξε καλά και περιμέναμε να βγουν λίγο νωρίτερα, μας πήγε ο καιρός πιο πίσω. Λέγαμε θα βγάλει δεν θα βγάλει. Πιστεύω να πάμε καλά. Ο κρόκος είναι καθαρά οι καιρικές συνθήκες που θα τύχουν. Αν δεν βοηθήσουν υπάρχει θέμα. Ο πολύς ο ήλιος είναι ότι χειρότερο. Καλύτερα να βρέχει, παρά να έχει δυνατό ήλιο. Είμαστε με κοντομάνικο αρχές Νοέμβρη, αυτό τα λέει όλα» λέει ο κροκοπαραγωγός Ζήσης Καραμπέρης.
Ακόμα το μάζεμα του κρόκου δεν είναι «στη φούρια του», όπως λέει ο κροκοπαραγωγός και δεν υπάρχει η μεγάλη παραγωγή. Το σαββατοκύριακο αν έρθει η βροχή, τα πράγματα θα είναι καλύτερα, όπως ελπίζουν οι κροκοπαραγωγοί.
Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής Τσαρτσιαμπά φυτεύουν κρόκο κάθε καλοκαίρι και η συγκομιδή γίνεται αυτή την εποχή με το χέρι, αφαιρώντας τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού, τα οποία αποξηραίνονται για να βγουν στη συνέχεια τα βαθυκόκκινα νήματα.
Αρκεί να σημειωθεί ότι 50.000 στίγματα χρειάζονται για να προκύψουν 100 γραμμάρια κρόκου.
«Μαζεύω απο μικρή. Από τότε που ήμουν στο δημοτικό. Είναι δύσκολη δουλειά. Χρειάζεται υπομονή και η εμπειρία μετράει. Είναι ευπαθές το λουλούδι. Έχει μικρό κύκλο ζωής, οπότε πρέπει να και να το μαζέψεις και να κάνεις γρήγορα τη διαλογή του» λέει εργάτρια του κρόκου.
«Είναι ωραία διασκεδαστικά, γιατί μαζεύουμε όλες μαζί, αν και έχει λίγη κούραση» λέει μια άλλη εργάτρια.
Η περιοχή της Κοζάνης και συγκεκριμένα χωριά, όπως Κρόκος, Άνω Κώμη, Καρυδίτσα, Κάτω Κώμη, Λευκοπηγή, Πετρανά αποτελούν την μοναδική κροκοπαραγωγό περιοχή της χώρας. Στις περιοχές αυτές καλλιεργούνται περίπου 3000 στρέμματα με τα 1000 να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται απο 1200 έως 2000 κιλά κόκκινου κρόκου.
Όσο για τις προοπτικές αυτές υπάρχουν λέει ο Ζήσης Καραμπέρης, ο οποίος, ωστόσο, εντοπίζει ότι τα τελευταία χρόνια κάτι δεν πάει καλά.
«Σε κάποιον που δεν ξέρει απο κρόκο, θα έλεγα να ψάξει να βρει κάτι άλλο. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο κρόκος δεν έχει λεφτά. Βγάζει βέβαια ένα καλό μεροκάματα, καλύτερο απο το σιτάρι, αλλά έχει πολλές δυσκολίες» αναφέρει ο κροκοπαραγωγός.
Τις επόμενες μέρες τα χωράφια θα ανθίσουν, υπενθυμίζοντας την μεγάλη σημασία του φυτού για την περιοχή και όχι μόνο.

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση