Την Τετάρτη το απόγευμα ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για το υδρογόνο με τίτλο «Engineering our Future: Developing Hydrogen Skills», από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), την Advent Technologies και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Γιώργος Μαρνέλλος, καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως σκοπός των σεμιναρίων είναι να ενημερωθούν μηχανικοί, τεχνικοί και επιχειρηματικός κόσμος, για την οικονομία του υδρογόνου. «Το υδρογόνο έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευέλικτος ενεργειακός φορέας του μέλλοντος, ο οποίος μπορεί με ευέλικτο τρόπο να αποθηκεύσει την περίσσεια ισχύος, από μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Θεωρεί, δηλαδή, η Ευρώπη ότι έχουμε λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα, εφόσον έχουμε άπλετη ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο και η κύρια πρόκληση είναι πως θα τιθασεύσουμε αυτή την ενέργεια, έτσι ώστε να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όπου, όποτε, για όσο θέλουμε και να είναι πράσινη. Αυτόν τον ρόλο “κλειδί” μπορεί να τον παίξει το υδρογόνο» τόνισε ο ίδιος.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τεχνολογίες υδρογόνου, οι οποίες αποτελούν μια πραγματικότητα καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά, να γίνονται κάποιες και στην Ελλάδα, αλλά και στις προκλήσεις που μπορεί να έχει το υδρογόνο, όπως είναι το κόστος και η εφαρμογή τους.
Ο κ. Νίκος Ντάβος, διαχειριστής και συνιδρυτής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε πως το σεμινάριο γίνεται στα πλαίσια του έργου «Green Skills For Hydrogen» και αφορά όλα τα προγράμματα επανακατάρτισης και επανεκπαίδευσης που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια, πάνω στις τεχνολογίες υδρογόνου, ώστε να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους, καθώς η οικονομία του υδρογόνου είναι πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr