Ξεκίνησε το πνευματικό Διήμερο στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

straboy
από straboy
5 Min Read

 

Ξεκίνησε το «Πνευματικό Διήμερο» στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π. Ε. Κοζάνη, , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή του (1976-2016).

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σήμερα πρώτη μέρα στην εκδήλωση βρέθηκαν σημαντικές μορφές του πνεύματος όπως ο  Ιωάννης Τσουχλαράκης, Πολιτισμολόγος, Συγγραφέας, Χορολέκτης που μίλησε για  «Κοινά στοιχεία στις μουσικές- χορευτικές παραδόσεις Κρητών και Ποντίων», ο  Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής του Τομέα Βοτανικής του Α.Π.Θ., για τις  «Ομηρικές λέξεις και εκφράσεις στην καθημερινότητα της Ποντιακής διαλέκτου», ο  Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ΕΚΑ5ΜΙΙ5+» στο Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα «ΕΚΑ5ΜΙΙ5+», «Τεχνολογία και Λογοτεχνία- Ο Δίσκος της Φαιστού και τα Γραμμικά Κείμενα» , ο  Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς, τ. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα  «Ο Δίσκος της Φαιστού μιλάει Ποντιακά» και ο  Ιωάννης θ. Χαμιζίδης, Εργοδηγός Τοπογράφος Γεωμέτρης, Ερευνητής της Ιστορίας και του Λόγου της Μ. Ασίας και συγγραφέας των δύο βιβλίων «Δίσκος της Φαιστού» και «Γραμμικά Κείμενα», «Το γραπτό κείμενο και η σημασία του στο χρόνο μέσα από τα Τραμμικά Κείμενα’ και το ‘Δίσκο της Φαιστού’».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε  η ταινία «Αγγίζοντας τον μύθο μου ζω», μια ταινία που αφορά στην πολιτισμική σχέση Κρήτης και Πόντου – Πόντου και Κρήτης δια του λόγου, της μουσικής, του χορού και της ενδυμασίας. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε επιλεγμένους χώρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του «Δίσκου της Φαιστού» και των «Γραμμικών Κειμένων», με τη συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος» και του «Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας Ν. Κοτταρίδη». Οι στίχοι και το σενάριο είναι του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και η σκηνοθεσία των κ.κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη και Αναστασίας Κωνσταντινίδου.
Στόχος της πολιτισμικής αυτής συνέργειας είναι η ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης μεταξύ της του Λόγου, της Αρχιτεκτονικής, της Παιδείας, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού, στην ανέλιξη της ανθρώπινης υπόστασης και στην δόμηση της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας. Στοιχεία που η λαϊκή μας παράδοση κατέγραψε και με την μουσική, τον χορό και το τραγούδι, τα οποία και απέδωσαν μοναδικά ερμηνεύοντας τα δύο βιβλία του Χαμιζίδη στο πολιτιστικό ντοκιμαντέρ « Αγγίζοντας το μύθο μου ζω», τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων που πρωταγωνίστησαν: του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος», της Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης, και του « Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη».

2η ΗΜΕΡΑ

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11:00 π.μ. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ, στην Κοζάνη

11:00 π.μ. – Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Πολυνείκης Αγγελής
–  Ο ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος
–  Βράβευση του κ. Μανόλη   Κορρέ, ομότιμου Καθηγητή της Σχολής _. Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης

11:15 π.μ. Μανόλης Κορρές, ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π., «Νέες διαπιστώσεις στον Παρθενώνα (1980-1990)»

11:30 π,μ. Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Ο εντοπισμός του θρόνου των Μυκηνών και η πρόταση αναπαράστασης του»

11:45 π.μ. Ευάγγελος Φυλακτός, Καλλιτέχνης Μαρμάρου, Ιστορικός Ερευνητής και Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, «Η Αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αντιδράσεις από επίσημα πρόσωπα»

12:00 μ.μ. Δρ. Γκαρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Προγράμματος «ΕΚΑ5ΜΙΙ5+» στο Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ και Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο ίδιο Πρόγραμμα, «Λογοτεχνία και Τεχνολογία – Ένα Μουσείο για τον Κόσμο»
Νικόλαος Μουτσόπουλος, ομότιμος Καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος, στις παρεμβάσεις του, θα αναφερθεί και στα «Μυστικά του Παρθενώνα»

 

Μοιραστείτε την είδηση