Ξεκίνησε το ταξίδι του στην Μικρά Ασία ο Μικρασιατικός Σύλλογος Κοζάνης

3 Min Read

Με τη δύναμη της φωτογραφίας ταξίδεψαν στη Μικρά Ασία όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Κοζάνης ξεκίνησε τη σειρά εκδηλώσεων με πρώτη τη συμβολή των Μικρασιατών στην επανάσταση του 1821.


«Είναι ένας τρόπος για να τιμήσουμε τους Μικρασιάτες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ύψιστης σημασίας γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό όπως της Πελοποννήσου, της Ρούμελης κ.α» ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Κτενίδου – Καμίτα.


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Λουκάς Χριστοδούλου. Ο κ. Χριστοδούλου μίλησε για τη συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 ταξίδευοντας όσους παρευρέθηκαν μέσα από φωτογραφίες του αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. «Το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου για μια Ελλάδα των πέντε ηπείρων και των δύο θαλασσών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ήταν όμως μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να επεκταθεί στα όρια της Μικράς Ασίας εκεί που ήκμασε ο Ελληνικός πληθυσμός» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου καταλήγοντας πως με την συγκεκριμένη εκδήλωση, ξεκινούν οι διαδικασίες απόδοσης τιμών στους Μικρασιάτες απογόνους και πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα και με τη μεγάλη τους συμβολή βοήθησαν να αναπτυχθεί η Ελληνική βιομηχανία, τα γράμματα, οι τέχνες, ο πολιτισμός.


Στη συνέχεια οι φιλόλογοι Πέττυ Σολακίδου και Δέσποινα Ιωαννίδου διάνθισαν την εκδήλωση με αναγνώσεις κειμένων και ποιημάτων. Η κ. Σολακίδου αναφέρθηκε στις γυναίκες της Μικράς Ασίας που συνέβαλαν με την παρουσία και την αγωνιστικότητά τους στον αγώνα του 1821. «Μια άγνωστη πτυχή, άγνωστες γυναίκες που όμως έπαιξαν και διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο» τόνισε η κ. Σολακίδου. Η κ. Ιωαννίδου απήγγειλε τρία λογοτεχνικά κείμενα, ένα απόσπασμα ενός πεζού έργου του Τάσου Αθανασιάδη από «τα παιδιά της Νιόβης» την οποία η κ. Ιωαννίδου χαρακτήρισε «μια πολή συγκινητική
ημερολογιακή καταγραφή» καθώς και δύο ποιήματα, ένα του Κωνσταντίνου Καβάφη και ένα του Κωστή Παλαμά τα οποία «φωτίζουν» αυτό το θέμα όπως είπε η ίδια χαρακτηριστικά.


Ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει ο Σύλλογος Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης με τον Δήμο Κοζάνης και άλλους φορείς της πόλης και θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


Χθές Δευτέρα ξεναγήθηκαν τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών των τεσσάρων Λυκείων της Κοζάνης στη Λέσχη και περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας που ξεκινάει από τη άφιξη του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και καταλήγει στην καταστροφή και την αποχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων στη Ελλάδα και συγχρόνως φάινεται και ο διωγμός των προσφύγων από την Μικρά Ασία και έρχονται στην Ελλάδα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Κοζάνης πρότεινε να κηρυχθεί το 2022 ως έτος Προσφυγικού Ελληνισμού.


Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση