Ξεκινούν οι εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας στην Π.Ε. Κοζάνης

5 Min Read

Μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενάεριας ρίψης εμβολίων – δολωμάτων στην Π.Ε. Κοζάνης, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της λύσσας. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα «τρέχει» σε δασικές και αγροτικές περιοχές της χώρας προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανάλωση των δολωμάτων από αλεπούδες για να ανοσοποιηθούν κατά της λύσσας μιας και η κόκκινη αλεπού αποτελεί τη σημαντικότερη δεξαμενή του ιού. Η ρίψη γίνεται με αναλογία περίπου 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αποκλειστικά σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις και η διαδικασία αυτή στην Δυτική Μακεδονία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι καθοριστικές αφού η ρίψη γίνεται από ελαφρά αεροσκάφη.

- Advertisement -

Τι είναι η λύσσα

Η λύσσα είναι μια θανατηφόρα ζωοαθρωπονόσος, η οποία επανεμφανίστηκε στην περιοχή μας μετά από χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δαγκώματος λυσσασμένου σαρκοφάγου ζώου. Μπορεί να προληφθεί έως και 100% στον άνθρωπο, με την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

«Είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται σχεδόν 10 χρόνια τώρα και από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί δεν έχει εμφανιστεί άλλο κρούσμα» είπε μιλώντας στον «Χ» ο Θεόφιλος Καντζόγλου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης. Από το 2014 έως και σήμερα δεν έχει εμφανιστεί άλλο κρούσμα πανελλαδικά. Τα τελευταία που εμφανίστηκαν ήταν σε κόκκινη αλεπού και ένα σε σκύλο στην Π.Ε. Κοζάνης.

Μην αγγίζετε τα δολώματα

Σύμφωνα με την διεύθυνση κτηνιατρικής, σε περίπτωση που κάποιος δει τα δολώματα στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγγίξει με γυμνά χέρια ή να τα πατήσει.  Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα υγείας αναφέροντας το περιστατικό.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια-δολώματα έχουν σχήμα κύβου, χρώματος λαδί-καφέ και χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Στο ενδεχόμενο που πολίτες εντοπίσουν τέτοια δολώματα εντός αστικών περιοχών, οφείλουν να επικοινωνήσουν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους.

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι εάν κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή άλλοι πολίτες διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να το αποσπάσουν από το στόμα του ζώου. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα πρέπει να αποφύγει την επαφή με το ζώο για τουλάχιστον μία μέρα.

Σημειώνεται επίσης πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο οπότε είναι άσκοπη η συλλογή δολωμάτων από το έδαφος με σκοπό τη χορήγησή τους σε άλλα είδη ζώων πέραν των αλεπούδων.

Αποτελεί ευθύνη όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων να μεριμνούν για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό τους καθώς και η αναφορά στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές κάθε περιστατικού εντοπισμού νεκρών αλεπούδων ή ζώων με επιθετική-αφύσικη συμπεριφορά. Για την περισυλλογή και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων της εκάστοτε περιοχής, την ευθύνη έχει ο Δήμος.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.


Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δαγκώματος ζώου

Σε περίπτωση δαγκώματος από ύποπτο ζώο, η περιποίηση του τραύματος πρέπει να είναι άμεση.

  • Εντοπισμός όλων των τραυμάτων.
  • Σωστό και επιμελές πλύσιμο τραυμάτων με νερό και σαπούνι (20% διάλυμα) ή φυσιολογικό ορό, για τουλάχιστον 15 λεπτά. (Σε βαθιά τραύματα ξεπλένουμε με νερό/φυσιολογικό ορό υπό πίεση)
  • Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα του πλυσίματος, μπορεί να ξεπλυθεί το τραύμα με διαλυμα αιθανόλης (οινόπνευμα) 43% ή πυκνότερο, με διάλυμα τεταρτοταγούς αμμωνίου 1-4% αλλά και με ιωδιούχο διάλυμα.
  • Εφαρμογή ιωδιούχου ή αλκοολούχου αντισηπτικού που αδρανοποιεί τον ιό της Λύσσας.
  • Επικοινωνούμε άμεσα με το ΕΚΑΒ και το ΚΕΕΛΠΝΟ για οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
  • Προφύλαξη για τέτανο εφόσον δεν είναι ανοσοποιημένος ο τραυματίας.
  • Χορήγηση αντιβιοτικών εφόσον κριθεί απαραίτητο.
  • Αντιλυσσικό εμβόλιο.
  • Ειδική αντιλυσσική ανοσοσφαιρίνη εάν κριθεί απαραίτητο.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση