Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του Μουσείου Κρόκου. «Έπεσαν» οι υπογραφές για το όνειρο ζωής του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

3 Min Read

Ένα βήμα εμπρός για την δημιουργία του Μουσείου Κρόκου έγινε το πρωί της Τετάρτης, με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου μεταξύ Περιφέρειας και εργολάβου. Η υπογραφή έγινε στις εγκαταστάσεις του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών στον Κρόκο παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Δημάρχου Κοζάνης, αντιπεριφερειαρχών, μελών του συνεταιρισμού και αυτοδιοικητικών.

Το Μουσείο Κρόκου θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 1800 τετραγωνικών δίπλα σε αυτό του Συνεταιρισμού και στο κτίριο θα εκτεθούν διάφορα αντικείμενα για την ιστορία του θησαυρού της ελληνικής γης και του σήματος κατατεθέντος της Κοζάνης. «Για εμάς είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ιστορία του Συνεταιρισμού και το μέλλον του. Είναι ένα όνειρο ζωής από την προηγούμενη διοίκηση και υλοποιείται μετά από πολλές προσπάθειες» τόνισε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Μητσόπουλος.

- Advertisement -

Την παρουσίαση με φωτορεαλιστική απεικόνιση έκανε ο αρχιτέκτονας Πολυνείκης Αγγέλης, ο οποίος με λεπτομέρειες ανέφερε τα χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο θα διαθέτει υπόγειο 520 τετραγωνικών, ισόγειο 420 τετραγωνικών και 280 τετραγωνικών ο όροφος. Στο υπόγειο μάλιστα θα γίνει και ένα σύγχρονο συσκευαστήριο.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλισμένα όμως είναι τα 1,2 εκατομμύρια για να γίνει μόνο το κτίριο. «Δεσμεύομαι πως τα χρήματα που υπολείπονται θα βρεθούν και θα δοθούν από την Περιφέρεια και θα προσπαθήσουμε το κτίριο να είναι πράσινο ενεργειακά, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στις συσκευασίες του κρόκου το ειδικό περιβαλλοντικό σήμα. Πρόκειται για ένα έργο που έλειπε από την περιοχή και ανεβάζει τον πήχη των στόχων και των προτάσεων που πρέπει να υλοποιούνται στην Δυτική Μακεδονία» είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Για ένα έργο που πρωτοάκουσε το 2011 και μετά από 11 χρόνια μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας: «η περιοχή αναζητά νέο παραγωγικό μοντέλο και το να φτιάχνουμε δομές που θα έχουν επισκεψιμότητα είναι πολύ σημαντικό» επεσήμανε ο ίδιος.

Για μια ιστορική μέρα και μέρα δικαίωσης, μίλησε ο πρώην Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Πατσιούρας, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του συγκεκριμένου έργου. «Θα δώσει άλλον χαρακτήρα στον Συνεταιρισμό για να έρχονται επισκέπτες. Με το νέο κτίριο θα δώσουμε και νέες θέσεις εργασίας και φιλοδοξούμε να μπουν στο νέο συσκευαστήριο έως και 60 εργαζόμενοι» είπε ο κ. Πατσιούρας.

Η έναρξη των εργασιών αναμένεται να γίνει άμεσα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και το χρονοδιάγραμμα εργασιών είναι 24 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως η μουσειολογική μελέτη δεν υπάρχει και θα πρέπει να εκπονηθεί με το κόστος της να υπολογίζεται σε περίπου 100 χιλιάδες ευρώ.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση