Ξεπούλημα Μακεδονίας και Μακεδονικού Αγώνα μετά από 100 χρόνια! Του Χαρίτων Καρανάσιου

14 Min Read

Δηλαδή, πώς αλλιώς να το πω; Έντιμο συμβιβασμό; Συνεννόηση με τους γείτονες; Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Σου κλέβουν την Ιστορία με αλλόκοτη πλαστογράφηση, και ποιος ξέρει αργότερα τι άλλο, και συζητάς «να τα βρούμε»; Δηλαδή να υπογράψουμε το ξεπούλημα της Ιστορίας μας! Το «Νέα Μακεδονία» (ή τα γλωσσικά παιχνίδια στα σλαβικά), που έχει διαρρεύσει ως συμφωνία και δεν διαψεύσθηκε, ήταν από παλιά αποφασισμένο από τον Κ. Μητσοτάκη (ως Nova Makedonija, δήθεν αμετάφραστο), αλλά τα γεγονότα τον ανέτρεψαν. Σήμερα το ΝΑΤΟ και τα γεράκια του βγάζουν από το σεντούκι το προαποφασισμένο καταχωνιασμένο όνομα και, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, το έχουν ήδη επιβάλει. Η αντιπαράθεση Ρώσων και ΝΑΤΟ στα Σκόπια είναι γνωστή, όπως και χιλιοειπωμένα είναι τα επιχειρήματα τόσο από την Ιστορία όσο και από τη σημερινή διεθνή πολιτική πραγματικότητα. Το πράγμα ιστορικά είναι ξεκάθαρο. Το θέμα είναι όμως τι θέση παίρνουμε εμείς με την υπογραφή μας.
Η μεγαλύτερη γκάφα του Κ. Μητσοτάκη ήταν ότι «το θέμα αυτό θα ξεχαστεί σε 10 χρόνια». Υπάρχει όμως και χειρότερο. Είναι η καραμέλα των (ανίκανων και αριβιστών) πολιτικών ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού»! Την ανικανότητά τους δηλ. και την υποτέλειά τους στον Μεγάλο Αδελφό (για την καρέκλα…) τη βαφτίζουν «εφικτό»! Πέραν όμως του «εφικτού» υπάρχουν και οι κόκκινες γραμμές (χωρίς εισαγωγικά), όπως εθνική ακεραιότητα, δημοκρατία, γλώσσα, πίστη, συνείδηση, δικαιοσύνη και γενικά η Παράδοση ενός προσώπου ή κοινωνίας. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Ειδάλλως γινόμαστε όχλος. Κάποιες φορές πρέπει να φθάσεις στα όρια. Αλλά υπάρχει κανείς «φιλέλληνας» πολιτικός με πυγμή και αποφασιστικότητα σήμερα στην Ελλάδα; Με άλλα λόγια, αν όλοι δέχονται τον φασισμό π.χ., πρέπει κι εμείς να τον δεχθούμε; Ακόμη και αν όλοι δέχονται τα Σκόπια ως «Μακεδονία» ή ως «τραλαλα Μακεδονία», πρέπει εμείς να το δεχθούμε; Εγώ λέγω όχι, και δεν πρόκειται να το δεχθώ ποτέ, ακόμη και αν μείνω ο τελευταίος Έλληνας που λέγει όχι.
Να δούμε όμως το πρόβλημα «προσγειωμένα, ρεαλιστικά, πολιτισμένα, όχι εθνικιστικά, όχι ιστορικά», να σκεφτούμε δηλ. όπως και οι πολιτικοί μας: Έντιμος συμβιβασμός λοιπόν κλπ., δηλ. «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό. Προφανώς δεν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα, αλλά και δεν έχει και νόημα μετά την «κωλοτούμπα» του ΟΧΙ σε ΝΑΙ! Πρώτο κεφαλαιώδες διπλωματικό λάθος λοιπόν: Ποτέ σε ένα προφανώς ανατολίτικο παζάρι δεν ανοίγεις τα χαρτιά σου. Δεύτερο λάθος: Στη διαπραγμάτευση παίρνεις ακραία θέση, ώστε «να τα βρεις στη μέση». Από τη στιγμή δηλ. που εμείς υποχωρήσαμε από μόνοι μας σε σύνθετη ονομασία, ενώ τα Σκόπια εμμένουν στα γνωστά, η μέση θα είναι πιο κοντά στον εξτρεμιστικό εθνικισμό των Σκοπίων. Τρίτο λάθος: Ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν είναι ανώδυνος. Λ.χ., «Βόρεια, Άνω ή Κάτω Μακεδονία κλπ.» υπονοούν ότι υπάρχει ενιαία Μακεδονία και πιθανώς ένας λαός. Τέταρτο λάθος (αν είναι λάθος…): Δεν είναι δυνατόν να διαρρέεται μια ονομασία ως η πιο πιθανή! Αυτό προκαλεί τη βάσιμη υποψία ότι η ονομασία έχει προαποφασιστεί, και οι δύο ηγεσίες (μαζί με τους πρώην «φονιάδες των λαών») απλώς δημιουργούν κλίμα. Μακάρι ο συλλογισμός μου να αποδειχθεί εσφαλμένος.
Σε απλά ελληνικά: Από τη στιγμή που η επίσημη θέση κυβέρνησης και πολιτικών γενικώς είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ τα Σκόπια εμμένουν στο «Μακεδονία», ο συμβιβασμός οδηγεί σε «Μακεδονία και κάτι», δηλ. σε «Νέα Μακεδονία», ὠστε οι Σκοπιανοί να βαφτιστούν «Μακεδόνες» και με ελληνική υπογραφή να κλέψουν την Ιστορία μας, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον!
Μόνον ένας γεωγραφικός προσδιορισμός θα ήταν ανεκτός, πάντα στο πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού»: «Makedonija Vardarska» (Μακεδονία του Βαρδάρη), γνωστού όντως ότι στον Μεσοπόλεμο η περιοχή ονομαζόταν Vardarska Binovina (επαρχία Βαρδάρη). Αυτό όμως δεν το αναφέρεις στην αρχή της διαπραγμάτευσης, αλλά το κάνεις στο τέλος ως ύστατη παραχώρηση. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί μάς αποκαλούν «Εγκέϊτσι» (Αιγαιώτες) και τη Μακεδονία μας «Μακεδονία του Αιγαίου»! Γιατί όμως δεν δέχονται για τη χώρα τους το «Μακεδονία του Βαρδάρη»; Επειδή θεωρούν ότι αυτοί είναι οι «ντόπιοι» απόγονοι των Αρχαίων Μακεδόνων! Δηλαδή, Σλάβοι, Αλβανοί, Τσιγγάνοι κλπ. κάτοικοι της γείτονος είναι ταυτόχρονα και Μακεδόνες με καταγωγή από τον Μ. Αλέξανδρο! Μόνον οι κάτοικοι της Μακεδονίας μας δεν έχουν δικαίωμα στην Ιστορία τους…
Δεν φθάνει όμως μόνον αυτό. Το βασικότερο είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, που ομιλεί για «Μακεδονικό έθνος» και η εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού. Και αυτό ενέχει άμεσους κινδύνους στη Δυτική Μακεδονία. Δηλ. να αναμένουμε ότι η σκοπιανική προπαγάνδα θα καταξιωθεί πλέον ως «μακεδονική», ενώ κάποιοι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας θα προβάλλονται ως «ντόπιοι Μακεδόνες» και με ελληνική βούλα.
Το ελληνικό ΥπΕξ δήλωσε πρόσφατα ότι «η ονομασία των Σκοπίων πρέπει να διακρίνεται από την ελληνική Μακεδονία…». Είναι πολύ λίγο, αλλά ελπίζω να επιτύχουν την εξάλειψη του όρου «Μακεδονικό έθνος». Άνευ τούτου, εις κενόν τρέχομεν. Αυτό το κατάλαβαν καλά οι Βούλγαροι, που αναγνώρισαν μεν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», αλλά δεν αναγνωρίζουν «Μακεδονικό έθνος» και «Μακεδονική γλώσσα». Σημειωτέον, ούτε οι Αλβανοί αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», ενώ τη σλάβικη μειονότητα της αλβανικής περιοχής Αχρίδος την αναγνώρισαν ως βουλγαρική! Εμείς αποδεικνυόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως, ακόμη και από τους Βούλγαρους, που δημιούργησαν το πρόβλημα ήδη από τον 19ο αιώνα! Ασχέτως πώς θα ονομαστούν τα Σκόπια, αν τυχόν δεχθούμε «Μακεδονικό έθνος» («νέο» ή σκέτο δεν έχει σημασία), το πράγμα έχει τελειώσει. Θα βλέπουμε Τσιγγάνους, Αλβανούς και Τουρκογενείς πληθυσμούς να δηλώνουν Μακεδονικόν Έθνος απόγονον του Μ. Αλεξάνδρου! Παράσταση του Καραγκιόζη με θεατή τους Νεο-Γραικύλους. Ως γνωστόν, ούτε καν η πρωτεύουσα Σκόπια αλλά ούτε και το μεγαλύτερο μέρος του κρατιδίου δεν ανήκε ποτέ στη γεωγραφική Μακεδονία!
Και ποιοι είναι αυτοί που μας κλέβουν την Ιστορία; Οι ίδιοι (δεν ) ξέρουν, αλλά έχω μια απορία: Πώς μπορείς να είσαι ταυτόχρονα απόγονος των Αρχαίων Μακεδόνων και του Βούλγαρου Σαμουήλ του 10ου αιώνα (που κατά μία άποψη ήταν Αρμένιος); Μόνον αν ο δεύτερος ήταν μετεμψύχωση του Αλεξάνδρου. Αυτά είναι όχι απλώς ανιστόρητα, αλλά αλλόκοτες γελοιότητες και προφανώς σκοπιμότητες. Ναι, αλλά οι Σκοπιανοί, ειδικά οι νέες γενιές, χρειάζονται μια εθνική συνείδηση. Δικό τους πρόβλημα, να τη βρούνε. Δεν επιτρέπεται όμως να κλέβουν την αρχαία ελληνική ιστορία και τη μεσαιωνική βουλγαρική! Ας ρωτήσουν τους παππούδες τους τι εθνική συνείδηση είχαν στον Μεσοπόλεμο, όταν η περιοχή ονομαζόταν Vardarska Banovina (επαρχία Βαρδάρη). Όταν τους βαφτίσανε «Μακεδόνες», γιατί δεν είχαν πρόβλημα;
Το παιχνίδι δηλ. χάθηκε από την αρχή, το 1991 (να μην πάω πίσω στις παλιές αμαρτίες του ΚΚΕ), λόγω ολιγωρίας (να μην πω τίποτε άλλο). Τότε έπρεπε να γίνουν ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές μας. Π.χ., έπρεπε να διακόπταμε σχέσεις με χώρες που αναγνώριζαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Οι φόβοι περί απομόνωσης δείχνουν μόνον ανασφάλεια, ενώ τώρα που υποκύψαμε σαν «καλά παιδιά» στα Μνημόνια όλοι μας εκθειάζουν (βλ. πρόσφατα άρθρα στην γερμ. εφημ. Die Welt). Οι αφελείς πολιτικοί μας όμως δεν γνωρίζανε ένα βασικό πόρισμα της ψυχολογίας: «Η υποχωρητικότητα ερεθίζει τον σαδιστή». Το ήξερε όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου, γι’ αυτό και έκλεισε τα σύνορα, όπως και ο Κώστας Καραμανλής που δεν δέχθηκε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, ούτε καν αυτούς έχουμε. Αντιθέτως, όπως με «αριστερή» Κυβέρνηση οι σύμμαχοί μας περνάνε απίστευτα και πρωτόγνωρα στην ελληνική ιστορία αντιλαϊκά μέτρα, έτσι με «αριστερή» Κυβέρνηση θα πετύχουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας, συνεπικουρούντων σχεδόν όλων των κομμάτων.
Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην υποτέλεια, παρά τα φωτεινά θυσιαστικά παραδείγματα. Από την Επανάσταση του 1821 κ.ε. (καλύτερα: από τη δολοφονία του Καποδίστρια κ.ε.) ψάχνεις να βρεις κάποιον πολιτικό που δεν ήταν άνθρωπος των ξένων συμφερόντων (με τη δικαιολογία του «εφικτού»…). Για να μην πάω στα παλιά, αλλά μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, αναφέρω τα Σεπτεμβριανά της Κπολης (1955), την προδοσία της Κύπρου (ο φάκελος δεν θα ανοίξει ποτέ), η οποία ξεκίνησε με την υπογραφή του «εθνάρχη» Καραμανλή στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου (1959), την παράδοση των μουσουλμάνων της Θράκης αλλά και των Πομάκων στον Ερντογάν, και βέβαια το ξεπούλημα της χώρας για 99 χρόνια! Σε μερικά χρόνια οι νέες γενιές των Ελλήνων θα θεωρούν ότι κατάγονται από τους Ίνκας, ενώ οι «Νοβομακεντόνσκι» σλάβοι, αλβανοί κλπ. μαθητές θα μαθαίνουν (και με δική μας υπογραφή) ότι οι πρόγονοί τους ήταν ο Αλέξανδρος, ο Σαμουήλ, ο Τσένγκις Χαν, ο Ταμερλάνος και «Κύριος οίδε» ποιος άλλος.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα γίνω αισχρός και να με συμπαθάτε. Όταν ρώτησε ο δικαστής κάποιον καταγγέλλοντα τον βιασμό του από γείτονά του «πώς είναι δυνατόν να τον βιάσει ένας λιλιπούτιος ανθρωπάκος», ο κατήγορος απάντησε: «Πού να τρέχεις τώρα στα χωράφια με τακούνια!». Εδώ είμαστε. Οι σλάβοι κ.ά. γείτονες μάς κάνουν τη χάρη ως «Νέοι Μακεδόνες, κληρονόμοι της ιστορίας της Μακεδονίας» να έχουμε ένα μικρό μερίδιο στην Ιστορία της Μακεδονίας (χάριν συναίνεσης), αλλά η Μακεδονία μας πλέον θα ονομάζεται «ελληνική Μακεδονία», ενώ ως κανονική ιστορική Μακεδονία θα θεωρείται πλεόν η «Νέα Μακεδονία». Και εμείς αυτό το θεωρούμε μεγάλη επιτυχία. «Σημασία έχει να χρησιμοποιήσουμε τα Σκόπια ως κράτος μαξιλάρι και να κάνουμε οικονομική διείσδυση», είναι η καραμέλα που ακούς εδώ και χρόνια από διάφορους διαχειριστές της εξουσίας και τα παπαγαλάκια τους. Μάλιστα, η περίφημη ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια, ενώ έχουμε ξεπουλήσει και τη χώρα μας! Μόνον το καζίνο στα Μπίτολα, θα γεμίσει, παλαιότερα μεγαλύτερη ελληνική πόλη στη Μακεδονία. Ξέχασα και την όποια οδοντιατρική περίθαλψη στα Σκόπια λόγω χαμηλού κόστους.
Μεγάλη ευθύνη για την κατάντια μας ως έθνους φέρει αφενός η εκ δεξιών πατριδοκαπηλία, αφετέρου η εξ ευωνύμων αφέλεια, πολλώ μάλλον εχθρότητα προς κάθε τι εθνικό, επειδή η Αριστερά συνέδεε την εθνική ταυτότητα με το μεταπολεμικό (παρα)κράτος της Δεξιάς. Να τελειώνουμε όμως με τους όρους: Άλλο εθνικισμός με την έννοια του σωβινισμού, φασισμού, ρατσισμού, και άλλο πατριωτισμός, που δηλώνει πολιτιστική ταυτότητα και αυτοσυνείδηση, προσωπική και συλλογική. Όπως καθένας μας έχει ένα όνομα, το οποίο αντιστοιχεί βέβαια σε κάποιον προσωπικό χαρακτήρα και «είναι», έτσι και οι κοινωνίες στηρίζονται στον συλλογικό ποικιλόμορφο χαρακτήρα, με κάποιον όμως κοινό παρονομαστή, μέρος του οποίου είναι και η Ιστορία, ανεξαρτήτως αίματος και καταγωγής. Μόνον αν έχεις ΟΝΟΜΑ έχεις ΝΟΗΜΑ. Μόνον αν έχεις Ιστορία μπορείς να συνεχίσεις να υπάρχεις. Αλλιώς γινόμαστε μονόχρωμη κοινωνία προβάτων. Αυτό διακυβεύεται σήμερα.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δεν μας κατέστρεψαν μόνον οικονομικά, αλλά ξεπουλάνε και την ιστορία μας για μια «καρέκλα». Ξαμολάνε και τα παπαγαλάκια τους να λοιδορούν τους αντίθετους ως εθνικιστές και τα γνωστά. Δεν είμαι εγώ που επέτρεψα στη Νεοναζιστική Χρυσή Αυγή (εννοώ την ηγεσία και όχι τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους) να οργιάζει και να μολύνει το Κοινοβούλιο. Το πολιτικό τους κατεστημένο (Αριστερά και Δεξιά) τους ανέδειξαν και τους χρησιμοποιούν (ενν. πολιτικά) είτε ως μπαμπούλα είτε ως εκτόνωση, αντί να τους απαγορεύσουν. Δεν επέτρεψα εγώ στον Ρουβίκωνα και τα «επαναστατημένα παιδιά» των Εξαρχείων να καταλύουν τον νόμο ή να καίνε ό,τι βρούνε μπροστά τους. Ούτε εγώ γύρισα με κωλοτούμπα το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Και «δεν τα έφαγα» μαζί με τον Πάγκαλο και όποιους άλλους. Ας κοιτάξουν τη φάτσα τους λοιπόν στον καθρέφτη.
Δεν προεξοφλώ τίποτε, αλλά φοβάμαι η λύση θα είναι μια «κάποια, σολομώντεια λύση», δηλ. «μη λύση», οι Σκοπιανοί θα μπούνε στο ΝΑΤΟ (αυτό είναι το μόνο βέβαιο) και θα συνεχίσουν το βιολί τους. Να το πω και πιο σκληρά: Η μη απάλειψη του όρου «Μακεδονικό έθνος» από το Σκοπιανικό Σύνταγμα, με παράλληλη αναγνώριση του κρατιδίου, σημαίνει ότι οι Έλληνες τελικά χάσαμε τον Μακεδονικό Αγώνα. Να θυμηθώ στις επόμενες εθνικές εκλογές να ψηφίσω Τραμπ! Τουλάχιστον δεν θα είχε κανένα πρόβλημα συνείδησης να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο Μακεδονομάχων. Θα μπορούσαμε βέβαια και να πάρουμε «Νεομακεδονικό» ευρωπαϊκό διαβατήριο και να δηλώνουμε και επίσημα (και με την αναγνώριση του ελληνοαθηναϊκού κράτους) Μακεδόνες!

Μοιραστείτε την είδηση