Υπάρχει ετοιμότητα-Δεν χρειάζεται ανησυχία δήλωσαν οι ειδικοί σε εκδήλωση για τα ελληνοτουρκικά

2 Min Read

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ελλάδα – Τουρκία. Ένας ακήρυχτος πόλεμος;» και εισηγητές τους Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Νικόλα Παούνη, διεθνολόγο-βαλκανιολόγο, ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων και τον ταξίαρχο Χρήστο Μηνάγια μέσω skype, διοργάνωσε το «Φιλελεύθερο Δίκτυο», το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Μουτίδης.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μας απασχολούν διαχρονικά και αποτελούν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα αναμφίβολα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση των αναζητήσεων της Τουρκίας» ανέφερε ο Κ. Φίλης, επισημαίνοντας πως το ελληνικό κοινό πρέπει να ενημερώνεται και «ως εκ τούτου η σημερινή εκδήλωση έχει προστιθέμενη αξία για τον κόσμο και για εμάς».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη δεν είναι κοντά μια πολεμική σύρραξη και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ δήλωσε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε «μια Τουρκία με τη θρησκεία στον πυρήνα της, άρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, οι αβεβαιότητες ξεπερνούν τις βεβαιότητες, επομένως είναι λογικό να υπάρχει αγωνία». Μάλιστα, ο γνωστός διεθνολόγος αναφέρθηκε επικριτικά και σε όσους «στο δημόσιο διάλογο επιλέγουν κορώνες και υπερβολές για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινώης γνώμης».
Απο την πλευρά του ο Νικόλας Παούνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως «υπάρχει μεν κλιμάκωση απο πλευράς Τουρκίας που έχει ως στόχο να μετακινήσει το status quo στον 25ο μεσημβρινό, αλλά η «Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και δεν χρειάζεται ανησυχία».
Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Φιλελεύθερου Δικτύου ο Βασίλης Παπαστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομάδα ανθρώπων που αποτελούν το δίκτυο και στην επιθυμία τους να συμβάλλουν στο δημόσιο διάλογο.

Μοιραστείτε την είδηση