Υπάρχουν καλοί και αποδεκτοί πραξικοπηματίες; (2)

3 Min Read

Πέρα όμως από το γράμμα και το πνεύμα της συνθήκης της Γενεύης, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επιβάλλουν να κατανοήσουμε την στάση της κυβέρνησης:

 

- Advertisement -
  1. Καλώς η κακώς το καθεστώς Έρντογαν είναι νόμιμο. Έχει προκύψει από την έκφραση της θέλησης των ψηφοφόρων της Τουρκίας.
  2. Αν επικρατούσαν αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα, δεν σημαίνει ότι θα ήταν «φιλικότεροι» προς την Ελλάδα, και πιο ανοιχτόκαρδοι απέναντι στα συμφέροντα μας. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πολύ χειρότεροι. Κοντά στο πνεύμα των κεμαλιστών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Που κατηγορεί τον Έρντογαν γιατί δεν ζήτησε από τον Τσίπρα, κατά την εδώ επίσκεψη του, να τους …επιστρέψουμε πίσω τα δέκα οκτώ νησιά που θεωρεί ότι τους «κλέψαμε». Δηλαδή, για μας, είναι πολύ χειρότερος και από τον Έρντογαν.

Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μείνουν στην Ελλάδα οι οκτώ πραξικοπηματίες. Διότι, πράγματι, βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, δεν δικαιούνται ασύλου. Αρκεί το γεγονός ότι εμείς δεν τους φυλακίζουμε. Ας πάνε, όπου αλλού επιθυμούν.

Βεβαίως είναι επικριτέα η στάση της κυβέρνησης διότι κάνει πάλι «κωλοτούμπα». Άλλα έλεγε ως ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κάνει ως εξουσία. Γι’ αυτό ας την κατακρίνουμε. Για την διγλωσσία και την υποκρισία της. Αλλά ας κατανοήσουμε ότι, ακόμη και αν αναγκάζεται να το κάνει, για να μην υπάρχει αιτία τριβής με την Τουρκία, αυτό ακριβώς έπρεπε να κάνει. Αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ας κατανοήσουμε ότι δεν συνορεύουμε ούτε με την Ελβετία, ούτε με το Λουξεμβούργο. Με την Τουρκία γειτονεύουμε, με αυτήν έχουμε διάφορες.  Και δεν μας χρειάζονται πρόσθετες αιτίες και αφορμές προστριβών. Ιδίως για το χατίρι οκτώ πραξικοπηματιών.

Αν επρόκειτο για ανθρώπους που διώκονται για τις ιδέες τους, για την πολιτική τους δράση, θα ήμουν ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Και ας πείσμωνε ο Έρντογαν. Διότι αυτό επιτάσσουν και η ηθική και το διεθνές δίκαιο. Άλλα εδώ πρόκειται για πραξικοπηματίες. Που θα εγκαθιστούσαν, για μια ακόμη φορά, στρατιωτική χούντα στη γείτονα. Ε, πέρα από την συνθήκη της Γενεύης, υπάρχει και το ελληνικό «σιχτίρ», προς κάθε λογής πραξικοπηματίες.

Αν η Τουρκία έδινε πολιτικό άσυλο στον Ιωαννίδη, πως θα φαινόταν σε όλους αυτούς που σηεμρα φωνασκούν;

 

 

 

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση