ΥΠΕΝ: Θέμα ωρών η ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του master plan για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη – Διάλογος για ένα μήνα

2 Min Read

Τις επόμενες ώρες, δεν αποκλείεται και σήμερα, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το master plan για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, που θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναρτά προς σχόλια και παρατηρήσεις και για διάστημα ενός μήνα, τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή.

- Advertisement -

Ένα κείμενο που θα εξειδικεύει τους στόχους και θα παρουσιάζει αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο που συνέταξε η συντονιστική επιτροπή υπό τον Κώστα Μουσουρούλη αλλά και τις μελέτες που οδήγησαν στην έκδοση του master plan θα είναι στη διάθεση της κοινής γνώμης και των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και θέσεις τους.

Το μεγάλο στοίχημα για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει γνωστό πως μέσα από το ΕΣΠΑ, εθνικούς πόρους, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, την ΕΤΕπ και το Ταμείο Γιουνκέρ θα διατεθούν άνω των 5 δις. ευρώ.  Σχεδόν 70 επενδυτικές προτάσεις για τις λιγνιτικές περιοχές έχουν κατατεθεί στην επιτροπή Μουσουρούλη, ενώ 16 μεγάλα επενδυτικά σχέδια θεωρούνται τα πλέον ώριμα που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

energypress

Μοιραστείτε την είδηση