Εκδήλωση για τη διαφορετικότητα από τη Δημοτική Κίνηση

3 Min Read

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας συζήτηση με θέμα την συμπερίληψη στην κοινότητα, με τίτλο «Ένας Δήμος που μας χωράει όλους – Δες το αλλιώς», θέλοντας να συμβάλει ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν τη διαφορετικότητα, να την αποδεχθούν και να καλλιεργήσουν την αρετή της ενσυναίσθησης.
Στην εκδήλωση οι ομιλητές στάθηκαν στο ότι μόνο μια κοινωνία που τους χωράει όλους ανεξαιρέτως, μπορεί να κινείται δυναμικά και να εξελίσσεται, γιατί η διαφορετικότητα και οι ιδιαιτερότητες είναι ο πλούτος της.
“Η διαφορετικότητα δημιουργεί μια πρόσθετη πίεση στο άτομο, το οποίο «χρεώνεται» μόνο του την όποια διαφορετικότητα, με τεράστιο ψυχικό κόστος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το άτομο με την οποιαδήποτε διαφορετικότητα δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η διαφορετικότητα, αλλά η αρνητική στάση της κοινωνίας. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ολοκληρωμένο ον, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του τρόπο και αξίζει την αποδοχή και τον σεβασμό όλων. Εξάλλου οι ταμπέλες μπαίνουν στις συσκευασίες και όχι στους ανθρώπους” τονίστηκε.
Ο Χάρης Κουζιάκης, επικεφαλής της Κίνησης, στάθηκε στην κοινωνική συνοχή και πως ως κοινωνία, θα την πετύχουμε, ακόμη και σε μια μικρή τοπική κοινότητα, όπως είναι αυτή του Δήμου Κοζάνης, με τα διάφορα θέματα που μπορεί να ανακύψουν στη διάρκεια της ζωής όλων μας. Ανέφερε πως μπορεί να μην ξεκινήσουμε από το περιθώριο, να είμαστε μέσα στην κοινωνία, αλλά κάποια στιγμή, να βρεθούμε εκτός αυτής. “Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα του καθενός, ως ένα στοιχείο, το οποίο, δε θα μπορεί να σε περιθωριοποιήσει κοινωνικά και ο Δήμος, μπορεί να παίξει το ρόλο του αρωγού. Ο Δήμος είναι ο πιο κοντινός θεσμός, προς τους πολίτες και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιλαμβανόμαστε. Η έννοια του σεβασμού προς τον συμπολίτη μας και πως αυτός θα αναδειχθεί και θα στηριχθεί, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στις επερχόμενες εκλογές και ως Δημοτική Κίνηση, έχουμε σκοπό να το αναδείξουμε και να το τονίσουμε», τόνισε ο κ. Κουζιάκης.
«Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, είναι ανάγκη, να νιώθει ο κάθε πολίτης, όχι απλά πολίτης, αλλά συμπολίτης. Να νιώθει την έννοια του “ανήκειν” και της συλλογικότητας. Πρέπει ο καθένας να νιώθει πως η διαφορετικότητα του δεν αποτελεί στοιχείο αποκλεισμού και περιθωριοποίησης και μπορεί να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, γιατί μια κοινωνία η οποία σέβεται τη διαφορά, την αναδεικνύει και αφήνει να προβληθεί, είναι μια κοινωνία που ανανεώνεται και λειτουργεί και ο κάθε πολίτης, μπορεί μέσα από μια τέτοια κοινωνία να ευημερήσει, να λειτουργήσει και να προοδεύσει» σημείωσε η πρώην Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας, Ελένη Τασοπούλου.
Θένια Βασιλειάδου 

 

- Advertisement -

 

Μοιραστείτε την είδηση