Υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό της ΠΓΔΜ ο Δήμαρχος Κοζάνης- «Χρειάζεται μια αμοιβαία- κοινά αποδεκτή λύση και να αποκλειστούν αλυτρωτικές βλέψεις και οικειοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας»

3 Min Read

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση, η λύση του ζητήματος θα πρέπει να αποκλείει αλυτρωτικές και εδαφικές βλέψεις. Να σημειώσουμε εδώ, πως είναι η πρώτη δήλωση, που κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από Δήμαρχο της περιοχής καθώς όσοι είχαν εκφραστεί μέχρι σήμερα είχαν δηλώσει πως δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου Μακεδονία για τη γειτονική χώρα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις Δήμοι ναυλώνουν λεωφορεία για τη συμμετοχή στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Στη δήλωση του ο Δήμαρχος Κοζάνης σημείωσε πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα του ονόματος του γειτονικού μας κράτους. Ένα ζήτημα πολυδιάστατο, σύνθετο που ταλαιπωρεί την περιοχή αλλά και τη χώρα για πολλά χρόνια και το οποίο προώθησε αλυτρωτικές και εδαφικές βλέψεις εις βάρος της χώρας μας αλλά και μια προσπάθεια οικειοποίησης και σφετερισμού της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτό και είναι φανερό σε όσους έχουν επισκεφτεί τη γειτονική μας χώρα.
Σε οποιαδήποτε λύση προταθεί θα πρέπει να διασφαλιστεί η έλλειψη αλυτρωτικών βλέψεων αλλά και ο σεβασμός στην ιστορική κληρονομία της Αρχαίας Μακεδονίας, η οποία σαφέστατα αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής και πολιτιστικής κληρονομίας.
Από την άλλη και με βάση την ιστορία του θέματος και μια σειρά από παράγοντες, θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μιας αμοιβαίας, κοινά αποδεκτής λύσης, όπως επιδιώχθηκε από την Ελληνική πολιτεία με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό και κατατέθηκε το 2008 από τον Κώστα Καραμανλή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, όπως άλλωστε είναι η θέση του συνόλου του κοινοβουλευτικού κόσμου.
Είναι σεβαστές οι απόψεις όλων των φορέων αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η χάραξη και εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας».

Μοιραστείτε την είδηση