Υποστελέχωση και υπολειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου καταγγέλουν οι γιατροί της- Η απάντηση της Διοίκησης

8 Min Read

Με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) οι Οι Ιατροί της Παθολογικής Κλινικής (Πλην του Διευθυντή) καταγγέλουν υποστελέχωση και υπολειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η παθολογική κλινική κάθε νοσοκομείου αποτελεί το βασικό πυλώνα της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του καθώς υποστηρίζει τη νοσηλεία του μεγαλύτερου όγκου ασθενών, ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ, καθώς και ασθενών άλλων κλινικών στο πλαίσιο χρόνιων νοσημάτων τους, επιπλοκών και συνοσηροτήτων.

Η έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 «βρήκε» την παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας υποστελεχωμένη από ιατρικό προσωπικό με πολλά προβλήματα και ελλείψεις. Ορίστηκε το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς για το Covid-19 και κληθήκαμε να λειτουργήσουμε επί 8 μήνες χωρίς πνευμονολόγο και λοιμωξιολόγο. (Ίσως το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς χωρίς αυτές τις ειδικότητες!!) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παραδειγματική αυτοθυσία και προσωπικό κόστος νοσηλεύσαμε δεκάδες ασθενείς, φτάνοντας για καιρό σχεδόν 100% πληρότητα σε 96 κλίνες( 48 covid περιστατικά, 24 ύποπτα, 24 παθολογικά μη covid περιστατικά), όχι μόνο από την Εορδαία αλλά και από γειτονικές και μη περιοχές όπως η Καστοριά, η Φλώρινα, το Αμύνταιο, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Γιαννιτσά και οι Σέρρες και καταφέραμε με διαρκή αγώνα και 24ωρη επαγρύπνηση να διατηρήσουμε χαμηλά τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών με Covid-19.

Σήμερα μετά από 11 μήνες ασφυκτικής πίεσης, σωματικής και ψυχικής εξασθένησης, σε μια περιοχή που διατηρεί υψηλό ποσοστό διασποράς της νόσου, το επικείμενο τρίτο κύμα βρίσκει την παθολογική κλινική να στελεχώνεται από έναν διευθυντή που επωμίζεται και διοικητικό έργο, έναν επιμελητή Α’ , μια επιμελήτρια Β΄ πνευμονολόγο, μια επικουρική ιατρό καθώς και 4 ειδικευόμενους ιατρούς των οποίων η ειδίκευση λήγει τους προσεχείς μήνες. Από τις 5 οργανικές θέσεις για παθολόγους οι 2 είναι ΜΟΝΟ καλυμμένες.

Με αυτά τα δεδομένα το νοσοκομείο μας ορίζεται εκ νέου ως νοσοκομείο αναφοράς (υπ’ αριθ. 4758/ 26-01-2021 έγγραφο της Διοίκησης 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας) και με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η διακομιδή ασθενών με Covid-19 από όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, την ίδια ώρα που τα άλλα νοσοκομεία διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό ειδικών και ειδικευομένων ιατρών καθώς και ελευθέρων κλινών.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο απερίγραπτης αγωνίας και εξάντλησης, με μηδενικό χρόνο ανάπαυσης, η κατάσταση αποτελεί εμπαιγμό και έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο και στο κλινικό μας έργο και μας οδηγεί σε πρόθεση παραίτησης.

Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει και γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με επίσημα έγγραφα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τα οποία είναι στη διάθεση του καθενός, τα οποία ποτέ δεν απαντήθηκαν στην πράξη.

Κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για άμεσες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση στα φλέγοντα ζητήματα της κλινικής μας, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό ποιοτική περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Για τους ανωτέρω λόγους, απαιτούμε με κατεπείγουσες διαδικασίες να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό (συγκεκριμένο αριθμό με βάσεις τις κενές οργανικές θέσεις), πρόσληψη λοιμωξιολόγου τόσο για την περίθαλψη των ασθενών με covid όσο και για την αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας για να εξασφαλιστεί έτσι η εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία της κλινικής.

Με εκτίμηση,

Οι Ιατροί της Παθολογικής Κλινικής

Πλην του Διευθυντή

H απάντηση της Διοίκησης

Αποσαφηνιστική δήλωση σχετικά με το Παθολογικό τμήμα

Αν και δεν είναι ο ρόλος μας αυτός, αναγκαζόμαστε με την παρούσα ανακοίνωση να διαψεύσουμε ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ αλλά και διαφόρων επιτροπών αγώνα, οι οποίες με πλήθος αντιφάσεων, επιχειρούν να δυσφημίσουν τον αγώνα που κάνουμε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο να ανταπεξέλθουμε στη διαχείριση της πανδημίας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής σημεία:

  1. Το Μποδοσάκειο δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο νοσηλείας ασθενών covid-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την 4758/26-1-2021 έγγραφο της 3ης ΥΠΕ  καθώς και  το  αριθμ. 34/27-2-21 έγγραφο του  ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, θετικά κρούσματα κορωναϊού θα νοσηλεύουν και στο  Γ.Ν Κοζάνης καθώς και στο Γ.Ν Γρεβενών.
  2. Στο Παθολογικό τμήμα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου υπηρετούν 5 και όχι 3 ειδικοί γιατροί, μετά και την μετακίνηση Ειδικού Παθολόγου με Βαθμό Διευθυντή, από το ΚΥ Κοζάνης , συμπεριλαμβανομένου και της νεοπροσληφθείσας ειδικού ιατρού Πνευμονολόγου  καθώς και 4 ειδικευόμενοι ιατροί (σύμφωνα με τον οργανισμό).

3.Μετα από σύγκλιση παθολογικού τομέα τον Νοέμβριο του 2020  αποφασίστηκε η συνεφημέρευση δυο ειδικευόμενων νεφρολόγων, δυο ειδικών νεφρολόγων ενός γαστρεντερολόγου, στο πρόγραμμα εφημέρευσης του  παθολογικού  τμήματος. Οι παραπάνω γιατροί προς τιμήν τους,  κάνουν κανονικά εφημερίες στο Παθολογικό τμήμα. Ταυτόχρονα, συνεπικουρούν ιατροί της παιδιατρικής , οι ειδικευόμενοι ιατροί της ορθοπεδικής, η ιατρός Ω.Ρ.Λ καθώς και η ιατρός οδοντίατρος,  για την γραφική υποστήριξη του τμήματος.

  1. Επίσης μετά από σύγκλιση του χειρουργικού τομέα τον Νοέμβριο του 2020 αποφασίστηκε η εξ ολοκλήρου εποπτεία από τον χειρουργικού τομέα (4 ειδικών χειρουργών ) και ορθοπεδικής κλινικής (δυο ειδικευομένων ) υπό την εποπτεία των παθολόγων το επιπλέον τμήμα υπόπτων Covid στις αιχμές της πανδημίας
  2. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επικουρικός ιατρός παθολόγος διαθέσιμος στην λίστα επικουρικών του παθολογικού τμήματος για άμεση πρόσληψη αυτού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει προκηρυχτεί μέχρι στιγμής επικουρικός παθολόγος.

Οι παραπάνω ενέργειες τεκμηριώνουν την συμβολή όχι μόνο της διοίκησης άλλα και όλων των τμημάτων στην ενίσχυση της παθολογικής κλινικής εν μέσω πανδημίας.

Το ότι όλα τα παραπάνω, δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, και αδικεί την προσπάθεια των συναδέλφων των υπογραφόντων ιατρών και γενικότερα την προσφορά ενός νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα  το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, δεν έχει λάβει με κανέναν τρόπο, το έγγραφο που κοινοποίησε η “Επιτροπή Αγώνα”, και στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Δεν είναι ενήμερη ούτε η Διοίκηση, ούτε η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου ούτε ο Διευθυντής Παθολογικού Τομέα.  Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν αυτό το έγγραφο υπάρχει, ώστε να τοποθετηθούμε πάνω στα γραφόμενα του.

Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε δημιουργικό διάλογο που ενισχύει το Νοσοκομείο μας, παρακαλούμε όμως όλους τους εμπλεκόμενους και μη, να αντιμετωπίζουν την όποια δυσκολία με ψυχραιμία, και να τοποθετούνται αφού πρώτα ενημερωθούν επισήμως για την κατάσταση. Παραμένουμε στη διάθεση τους.

Επειδή δεν διεκδικούμε “δάφνες”, ούτε ισχυριζόμαστε ότι η κατάσταση δεν χρίζει περαιτέρω βελτίωσης, προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς νέα βήματα για τη στελέχωση της Παθολογικής.  Με την αριθμ. Γ4α/Γ.Π.5333/05.02.2021 απόφαση έγκρισης προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ,  εγκρίθηκε  μεταξύ των άλλων αιτημάτων  οι θέσεων ειδικότητας Παθολογίας Επιμ. Α και Β΄  όπου θα εκδοθεί σχετική  προκήρυξη το αργότερο έως 9-2-2021.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ»

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση