Υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης στην Κοζάνη: Πως εκλάπησαν 2.300 ευρώ από λογαριασμό 60χρονου

4 Min Read

Δυο συλλήψεις από την αστυνομία

Στην εξιχνίαση ψηφιακής απάτης, με θύμα 60χρονο ημεδαπό, προχώρησε το Τμήμα Ασφαλείας της Κοζάνης για κλοπή χρηματικού ποσού ύψους 2.300 ευρώ.

Η καταγγελία από τον 60χρονο έγινε πέρσι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, όταν ο ένας συλληφθέντας είχε καταφέρει να πείσει το θύμα, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του.  Στη συνέχεια μετέφερε το παραπάνω ποσό σε διαφορετικό λογαριασμό που ανήκε στον δεύτερο συλληφθέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας τα άτομα που ταυτοποιήθηκαν είναι ένας 36χρονος αλλοδαπός και ένας  51χρονός ημεδαπός εκ των οποίων ο πρώτος κατείχε το τηλέφωνο επικοινωνίας και ο δεύτερος ήταν ο δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που έγινε η μεταφορά του ποσού.

Οι συλληφθέντες θα μεταφερθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά η αστυνομία έχει εκδώσει ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών, οι οποίες είναι:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση