Υψηλές συγκεντρώσεις σε Αμύνταιο Πτολεμαΐδα λόγω καύσης υπολειμμάτων χωραφιών

1 Min Read

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν σήμερα σε Αμύνταιο και οικισμό Πτολεμαΐδας οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Η ωριαία τιμή (10/1 4μ.μ) ήταν 76 mg/m3, την ώρα που το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων είναι τα 50 μg/m3.
Η καύση υπολειμμάτων των χωραφιών τις τελευταίες ημέρες θεωρείται η βασική αιτία για την αύξηση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ έρχεται να προστεθεί και η καύση του ξυλοκάρβουνου που ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα εντείνεται.
Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την καύση του ξύλου επισημαίνοντας την «υπερβολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον αέρα του σπιτιού και άλλων τοξικών ουσιών που εκπέμπει η καύση του ξύλου. Αυτό το βλέπουμε πολύ συχνά στην Αθήνα, η οποία δεν έχει καθόλου καλό εξαερισμό και στο σημείο που βρίσκεται και στον τρόπο που έχει δομηθεί. Τον χειμώνα παρουσιάζει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που είναι πολύ επικίνδυνο. Και δεν κινδυνεύει μόνο αυτός που το καίει, αλλά και ο διπλανός του και ο παραδιπλανός του».

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση