Ακρίβεια και ανεργία στην ατζέντα των απεργών

4 Min Read

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ στην Κοζάνη

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ, και τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης, Εορδαίας και Καστοριάς, σωματεία, σύλλογοι και φορείς βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να δώσουν το δικό τους μήνυμα στην Κυβέρνηση. Παράλληλα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης το ΠΑΜΕ με τα δικά του σωματεία, συνδικάτα και συλλόγους έκανε τη δική του συγκέντρωση ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της πόλης. 

- Advertisement -

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους και ζήτησαν, εν μέσω άλλων, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα καύσιμα και το ρεύμα, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, βρήκε το λαό γονατισμένο από την ανέχεια και την αδυναμία να ανταποκριθεί στις βασικές του ανάγκες. Οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγάλη γάγγραινα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Πολλά νοικοκυριά παλεύουν για την επιβίωση τους και αδυνατούν να πληρώσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Αναφορά έγινε επίσης στους πολέμους, την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, στο brain drain, τις απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει εδώ και δεκαετίες η περιοχή μας. Τα συνδικάτα προτείνουν, εν μέσω άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και τη διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου και κοινωνικών κριτηρίων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους στέγασης. «Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές συμβάσεις, δεν πάει άλλο. Και για τους πολέμους είναι απαραίτητο να επικρατήσει η λογική και να υπάρξει ειρήνη». 

«Διατρανώνουμε τη φωνή μας μαζί με τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Εορδαίας. Αυτό που μας αγγίζει όλους είναι η ακρίβεια, ο μισθός μας φτάνει για 20 ημέρες και τις υπόλοιπες ψάχνουμε δανεικά. Η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα είναι εδώ, με τις πενιχρές δυνάμεις ή με ότι δυνάμεις έχουμε να το στηλιτεύσουμε και να το κάνουμε γνωστό στην κοινωνία, αυτός είναι ο ρόλος μας και πάντα θα είμαστε δίπλα στους εργαζομένους» τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Σάκης Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η ΓΣΕΕ θέλει να περάσει ένα μεγάλο μήνυμα σε όλο τον Ελληνικό λαό, μέσα από τριάντα πόλεις ενώ υπογράμμισε πως θέλουν να στείλουν και ένα ηχηρό μήνυμα μέσω των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Σάκης Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ σημείωσε πως διεκδικούν από την Κυβέρνηση την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να προβεί άμεσα σε έλεγχο και πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας καθώς και αύξηση των μισθών. 

«Οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα μήνυμα ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τα μεροκάματα, τις εξευτελιστικές συντάξεις και τους νεκρούς στους χώρους εργασίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, Κώστας Χατζηδαμιανός και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπεράσπιση της ζωής τους στα δικά τους χέρια και να παλέψουν για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, για την αύξηση του μεροκάματου και τη μείωση του ωραρίου εργασίας. 

Τέλος, ο κ. Χατζηδαμιανός κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στην απεργία της Πρωτομαγιάς που θα εορταστεί τη Μεγάλη Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση