Ζεμπιλιάδου προς Σχοινά: «ελπίζουμε πως υπάρχουν ακόμη δικαστές στο Βερολίνο»

3 Min Read

Αιχμηρή τοποθέτηση της επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» στην εκδήλωση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν

Στην «ζοφερή πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας», καλωσόρισε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Η κ. Ζεμπιλιάδου το μεσημέρι της Δευτέρας αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σχοινά στην Κοζάνη, έθεσε μια σειρά προβληματισμών που προκύπτουν από την απολιγνιτοποίηση τα τελευταία τρία χρόνια. Η ίδια δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την εικόνα που περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στον κ. Σχοινά ως «ωραιοποιημένη».

«Οι ευρωπαϊκές πολιτικές στην Περιφέρεια αποτυγχάνουν σωρηδόν, δυστυχώς χωρίς η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να αποτελέσει μέχρι σήμερα το ασφαλές ανάχωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπιλιάδου και μίλησε για αποτυχίες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενέργεια – κλίμα, στο να ακούσει την φωνή των πολιτών και στην πολιτική χωροταξίας κι περιβάλλοντος. «Αυτές οι αποτυχίες που αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα, θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική εξαθλίωση στην Περιφέρεια μας και θα δυσφημίσουν σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, μια πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μια σωστή Ευρωπαϊκή πολιτική για την μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί της Ευρώπης στους οποίους απευθυνόμαστε δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι και πολύ περισσότερο να «νίπτουν τας χείρας τους» ανέφερε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα», μίλησε για «τρομακτική ύφεση που προκάλεσε η απόφαση της βίαιης Απολιγνιτοποίησης» και ανέφερε ως η μετάβαση δεν είναι ούτε ομαλή ούτε δίκαιη. Μάλιστα είπε πως η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην επίσημη Διαβούλευση του ΣΔΑΜ και η επίσης ομόφωνη απόφαση στην Διαβούλευση  κατά την ψήφιση του Νόμου για τη Μετάβαση, ουδέποτε πέρασαν τα σύνορα της Περιφέρειας και δεν έφτασαν στην Ευρώπη «με αστείες μεθοδεύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε πως η απολιγνιτοποίηση «δεν βγαίνει» έως το 2023 και ζήτησε από τον κ. Σχοινά να παρέμβει ώστε να συμβαδίσει η Δυτική Μακεδονία με το χρονοδιάγραμμα της Πολωνίας και της Γερμανίας. Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σχοινάς είπε στην κ. Ζεμπιλιάδου πως το χρονοδιάγραμμα το συγκεκριμένο αφορά σε εθνική και όχι ευρωπαϊκή πολιτική.

«Επειδή πιστεύουμε ότι της Δυτικής Μακεδονίας δεν της πρέπει να αφανιστεί και επειδή πιστεύουμε ότι «…ακόμη υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο», έχουμε ως παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσφύγει ήδη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την νομική υποστήριξη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και θα συνεχίσουμε με την προσφυγή μας στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα» είπε η κ. Ζεμπιλιάδου και παρέδωσε τον σχετικό φάκελο στον κ. Σχοινά.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos.gr

Μοιραστείτε την είδηση