Ζεστό το χειροκρότημα για την Ηλέκτρα του Θέμη Μουμουλίδη

3 Min Read


Μέσα από τη ματιά και τον ψυχισμό μιας ακόμα γυναίκας, θύματος και θύτριας, της Ηλέκτρας, γόνου της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, ο Θέμης Μουμουλίδης έχτισε μια παράσταση βασισμένη στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.
Η «Ηλέκτρα» παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ανακαινισμένο υπαίθριο θέατρο της Κοζάνης που γέμισε από κόσμο που αντάμειψε τους συντελεστές με το χειροκρότημά του. Με κλιμακούμενη ένταση η Λένα Παπαληγούρα ήταν μια παθιασμένη και τυφλωμένη από το μίσος Ηλέκτρα, ενώ ο Νίκος Κουρής στάθηκε με μέτρο στο ρόλο του Ορέστη.
Καθώς η Ηλέκτρα παρασύρει τον αδελφό της Ορέστη στη μητροκτονία αποκαλύπτονται οι αρχετυπικές σχέσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το λιτό σκηνικό και η ταιριαστή μουσική επένδυση του θρίλερ στάθηκαν αρωγοί στη μεταφορά της κατάλληλης ατμόσφαιρας, με εξαίρεση ίσως τη σκηνή με το πτώμα του Αιγίσθου που θα μπορούσε να σταθεί περισσότερο στον υπαινιγμό.
Στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, ο Αίγισθος -ο εραστής της μάνας της- Κλυταιμνήστρας, που μαζί έχουν σκοτώσει τον σύζυγό της Αγαμέμνονα και κατέχουν πια την εξουσία στις Μυκήνες- την έχει παντρέψει μ’ έναν φτωχό γεωργό ώστε τα παιδιά της, όχι πια από βασιλική γενιά, να μην έχουν δικαιώματα στο θρόνο. Ενώ έχει υποσχεθεί αμοιβή σ’ όποιον σκοτώσει τον αδελφό της Ορέστη τον οποίο, μετά το φόνο του πατέρα του, ο γέροντας παιδαγωγός του τον έχει φυγαδεύσει στην Φωκίδα.
Ο Ορέστης, όμως, θα γυρίσει μαζί με το φίλο του, τον Πυλάδη και με χρησμό του Απόλλωνα, εκδικητής. Θα συναντήσει την αδελφή του στο φτωχόσπιτό της στην ύπαιθρο, όπου ζει με τον άντρα της που έχει σεβαστεί το γένος της και δεν την έχει αγγίξει, θ’ αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον, ο Ορέστης θα σκοτώσει μαζί με τον Πυλάδη και με τη συμπαράσταση του παιδαγωγού του, τον Αίγισθο στο κτήμα του και στη συνέχεια τη μάνα του που με δόλο -ότι δήθεν γέννησε- η Ηλέκτρα καλεί στο σπίτι της.
Οι από μηχανής θεοί Διόσκουροι, αδέλφια της Κλυταιμνήστρας, θα δώσουν τη λύση: ο Ορέστης θα πάει στην Αθήνα να δικαστεί απ’ τον Άρειο Πάγο, ενώ η Ηλέκτρα θα πάρει σύζυγο τον Πυλάδη και θα φύγουν στην πατρίδα του, την Φωκίδα, παίρνοντας μαζί και τον Γεωργό για να τον αμείψουν για τη στάση του.

Μοιραστείτε την είδηση