Ζήσης Μάρας: μ΄ αρέσει να «σώνω δ’λειές»

5 Min Read

Ο 45χρονος οδοντίατρος διεκδικεί την εκλογή του για δεύτερη φορά με το ψηφοδέλτιο του Λ. Μαλούτα

Εξελέγη τρίτος σε σταυρούς στον συνδυασμό του Λάζαρου Μαλούτα στις εκλογές του 2019 στην παρθενική του εμφάνιση σε εκλογική διαδικασία. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του, ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας και στην πρώτη του Αποκριά κλήθηκε να διαχειριστεί τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετώπισε και η Κοζάνη λόγω της πανδημίας και να ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει. Ο λόγος για τον Ζήση Μάρα, τον 45χρονο οδοντίατρο στο επάγγελμα, που λέει στον «Χ» πως του αρέσει να «σώνει δουλειές», όπως λένε στην Κοζάνη.

«Τολμώ να πω πως τότε ήμουν άπειρος, δεν γνώριζα τι σημαίνει να είσαι δημοτικός σύμβουλος και πως είναι να συμμετέχεις σε δημοτικά συμβούλια. Αν θέλετε είχα «άγνοια κινδύνου», αλλά τώρα η απόφασή μου να συμμετέχω και πάλι στις εκλογές ως υποψήφιος με τον Λάζαρο Μαλούτα είναι πλήρως συνειδητή» αναφέρει ο κ. Μάρας. Ο ίδιος, δεν κρύβει ότι η απόφασή του αυτή δεν ήταν απλή, αλλά ήρθε μετά από ώριμη σκέψη και «ζύγισμα».

«Θεωρώ πως πρέπει να υπερασπιστώ την προσπάθεια που έκανα τα προηγούμενα χρόνια και το αν θα είμαι ή όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο ας το αποφασίσουν οι πολίτες. Πιστεύω πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το κλίμα που δημιουργήθηκε μας αδικεί και ως συμβούλους και ως συνδυασμό. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία και η αυτοδιοικητική περίοδος που διανύσαμε ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη με απλή αναλογική και συνεργασία με παρατάξεις που χρειαζόταν ισορροπία. Ωστόσο, αυτή η συνεργασία έφερε οφέλη όπως το ότι κάποιοι από τους συμβούλους αυτούς είναι πλέον μέρος ενός ενιαίου συνδυασμού που σημαίνει ότι η συνεργασία ήταν παραγωγική» επισημαίνει ο κ. Μάρας.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, βάζει πρώτα την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί με τον κορωνοϊό και την ακύρωση της Κοζανίτικης Αποκριάς και την εξέλιξη των εργασιών του κολυμβητηρίου. «Τις μέρες που ο covid εξαπλωνόταν στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς είχαν ξεκινήσει. Λόγω του ότι δεν γνωρίζαμε ακόμη την σοβαρότητα της κατάστασης και ότι θα εξελισσόταν σε πανδημία, ο κόσμος πίεζε με τον τρόπο του να μην ακυρωθεί τίποτα, αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών. Εκεί λοιπόν έπρεπε να παρθεί η απόφαση η δύσκολη να μην γίνουν εκδηλώσεις με αποτέλεσμα επί προεδρίας μου να γίνει ουσιαστικά μιάμιση Αποκριά από τις τέσσερις που θα έπρεπε. Όσον αφορά στο κολυμβητήριο, πήραμε ένα κολυμβητήριο με διαταγή κατεδάφισης που ήταν από την αρχή μια δύσκολη κατάσταση. Επειδή δεν είχα σχέση με τα δημόσια έργα και γενικά με τις μακρόσυρτες καταστάσεις των δημοσίων έργων στην Ελλάδα, είχα και έχω σοκαριστεί με το πόσο αργά πρέπει ένα υπερωκεάνιο (κολυμβητήριο) να πρέπει να στρίψει εντός ενός λιμανιού  για να γυρίσει προς άλλη κατεύθυνση» εξηγεί ο κ. Μάρας.

Ο ίδιος θεωρεί πως η ένταξη της Κοζάνης στο σχέδιο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πως θα κάνει την πόλη πιο σύγχρονη. Θεωρεί πως θα υπάρξουν οι δυνατότητες να διεκδικήσει η περιοχή έστω και ένα μικρό κομμάτι του τουρισμού της χώρας και προτείνει την λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης σε ετήσια βάση, με πρόγραμμα διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων κάθε μήνα.

«Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτή την πόλη θα ήταν η νοοτροπία. Θα ήθελα να βλέπω ανθρώπους να είναι πιο εκπαιδευμένοι στο να διαχειρίζονται καταστάσεις και προβλήματα της καθημερινότητας. Στην Κοζάνη, οι πολίτες βλέπουν μια λακκούβα και πρώτα θα την ανεβάσουν στο Facebook και μετά θα πάρουν την Γραμμή Δημότη για να διεκπεραιωθεί το αίτημά τους. Αν όλοι συμβάλλαμε περισσότερο στο να είμαστε ενεργοί πολίτες τότε σίγουρα θα ήμασταν περισσότερο ωφέλιμοι και θα άλλαζε ο τόπος. Εύχομαι σε αυτές τις εκλογές να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν» καταλήγει ο κ. Μάρας.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση