Ζήσης Μάρας: Το ζήτημα είναι να ενεργοποιήσουμε τα νέα παιδιά- Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Χρόνο»

7 Min Read

Η πανδημία της COVID-19 δεν θα επιτρέψει, προς μεγάλη απογοήτευση των Κοζανιτών, για τρίτη συνεχή χρονιά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς. Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, βλέποντας την πορεία του κορωνοϊού και τις δυσκολίες που δεν υπάρχουν, δεν προχώρησε στην προετοιμασία εκδηλώσεων. Αντ’ αυτού στοχεύει στην διεξαγωγή διαδικτυακών δράσεων με παράλληλο, όμως, αποκριάτικο στολισμό της πόλης, όπως κάθε χρόνο.

«Η Αποκριά 2022 με τις διαδικτυακές εκδηλώσεις θα αφήσει ως αποτύπωμα για τον ιστορικό του μέλλοντος μια διαφορετική εκδοχή της Αποκριάς. Κοζανίτικη Αποκριά, βέβαια, σημαίνει φανοί, πάρτι νεολαίας, παρέλαση, καθημερινές εκδηλώσεις στην πλατεία, Sourd Games. Δυστυχώς, από όλα αυτά με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα» λέει σε αποκλειστική  συνέντευξή του στον «Χρόνο» ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας.

Φέτος σχεδιάζεται να στηθεί στην κεντρική πλατεία ένας νέου τύπου παραδοσιακός οντάς και αυτό να αποτελέσει την απαρχή της αντικατάστασης όλων των οντάδων των φανών της πόλης. Ο στολισμός στις κεντρικές οδούς θα γίνει κανονικά, όπως και στις εισόδους της Κοζάνης, προκειμένου να υπάρχει αυτές τις μέρες το χρώμα της Αποκριάς.

«Προσπαθούμε με βάση τις δυνατότητες, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος και προσπαθούμε να δούμε πως θα στηθεί η Αποκριά, καθώς ναι μεν δεν είμαστε σε Lockdown, αλλά υπάρχει διασπορά του ιού. Πχ. στα καταστήματα προβλέπονται μόνο καθήμενοι και μια σειρά περιορισμών που δεν επιτρέπουν ακόμη και θεατρικά να στήσουμε κάτι. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ερασιτέχνες ηθοποιοί, είτε νοσούν, είτε δυσκολεύονται να σχεδιάσουν κάτι τόσο άμεσα ή είναι διστακτικοί και κουμπωμένοι να συμμετέχουν σε κάτι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρας.

Οι γενικές δράσεις που σχεδιάζει ο ΟΑΠΝ

Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ μίλησε στον «Χ» και για μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνονται. Στο σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός λευκώματος σε συνεργασία με το κέντρο λαογραφίας, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν λαϊκά δρώμενα να εξελίσσονται. Επίσης, σχεδιάζεται μια συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής επαγγελματιών σολίστ.

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται, επίσης, η δημιουργία μιας οπερέτας με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση σε συνεργασία με τους Μιχάλη Πιτένη και Γιώργο Τζούκα, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Κοζάνης.

Συνεργασία, όμως, ξεκινάει ο ΟΑΠΝ και με τον ζωγράφο Κώστα Ντιό, αλλά και τον Κοζανίτη της Βιέννης Φάνη Πάμπα. Με τον Κώστα Ντιό σχεδιάζεται έκθεση ζωγραφικής στην Βιβλιοθήκη. Με τον Φάνη Πάμπα υπάρχει διάθεση αξιοποίησης των αρχείων του. «Έχει (σσ. ο Πάμπας) ένα καταπληκτικό αρχείο και είμαστε σε επαφή μαζί του. Κάνει κάποιες προσπάθειες να εκδώσει κάποια λευκώματα με την Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Να δούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί το υλικό του, το οποίο είναι πραγματικά ένας θησαυρός» λέει ο κ. Μάρας.

Εξακολουθούν να μην πληρώνουν ενοίκιο οι αθλητικοί σύλλογοι

Η πανδημία βοήθησε τον ΟΑΠΝ να εστιάσει στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μετά την προσωρινή παραλαβή του νέου ταρτάν στο ΔΑΚ, αναμένεται νέος εξοπλισμός στίβου, επιδιορθώσεις στον κλειστό της Λευκόβρυσης και δημιουργία αναρριχητικής πίστας. «Μια μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι το τι θα γίνει με τον χορτοτάπητα στο γήπεδο, καθώς οι δύο ομάδες της Κοζάνης στη Γ’ Εθνική τα πηγαίνουν πολύ καλά και υπάρχει περίπτωση να ανέβουν κατηγορία» επεσήμανε ο κ. Μάρας.

Τι γίνεται, όμως, με το ενοίκιο των αθλητικών συλλόγων; «Οι σύλλογοι δεν πλήρωναν και πριν από εμάς, είχαν πολλά υπόλοιπα ακόμα από τις καλές εποχές. Τώρα εν μέσω Covid δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο. Έχουν θέμα βιωσιμότητας πια με την υγειονομική κρίση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρας.

Όσο για το άλλο ακανθώδες θέμα των υποδομών που είναι το κλειστό κολυμβήτηριο στο ΔΑΚ, ο κ. Μάρας αναφέρει πως «είναι ένα αγκάθι που μας απασχολεί όλους και στην Ελλάδα δυστυχώς όσο εύκολα κάτι γκρεμίζεται, τόσο δύσκολα ξαναχτίζεται και όταν κλείνει κάτι είναι πολύ πιο δύσκολο να ξανανοίξει. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται πως έχει προχωρήσει ήδη η ανάθεση του έργου στον ανάδοχο, αλλά αυτό είναι θέμα της τεχνικής υπηρεσίας και δεν γνωρίζω τι συμβαίνει ακριβώς. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν στις αρχές της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, να είναι ολοκληρωμένο» αναφέρει ο κ. Μάρας.

Για το ΔΗΠΕΘΕ

Όσον αφορά στα όσα έλαβαν χώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή ο κ. Μάρας που θα είναι αντιπρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ για την επόμενη περίοδο, λέει πως «ο καθένας έχει την άποψη του και μπορεί να την λέει είτε ιδιωτικά, είτε δημόσια, αλλά όταν υπάρχει ένα συλλογικό όργανό, το οποίο αποφασίζει και επιλέγει έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, εγώ από τη θέση που βρίσκομαι δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να συνεργαστώ μαζί του».

Με το βλέμμα στραμμένο στη νεολαία

Ένα κομμάτι το οποίο ενδιαφέρει πολύ τον ΟΑΠΝ είναι η νεολαία που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα. πάρα πολύ είναι η νεολαία. «Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε με κάποιες διοργανώσεις φεστιβάλ, βάζοντας νέους ανθρώπους και νέους καλλιτέχνες. Το ζήτημα είναι πως θα ενεργοποιήσουμε τα νέα παιδιά. Ίσως η δημιουργία graffiti ή ένας σεμιναριακός κύκλος hip hop μουσικής ή κάτι πιο κοντά στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους, μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τα ενεργοποιήσει» λέει ο κ. Μάρας.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση