Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού
Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε το πρωί της Τρίτης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, με φόντο την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή, την Πέμπτη.
Κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και αποφασίστηκε η σύνταξη ενός υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό. Παράλληλα, τα μέλη της ΠΕΔ θα ζητήσουν δια ζώσης συνάντηση μαζί του εντός του επόμενου μήνα, προκειμένου να συζητήσουν αυτά τα θέματα και να θέσουν αίτημα για αλλαγή της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης.
Τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση αφορούσαν τη συνεχιζόμενη φυγή των νέων από τη Δυτική Μακεδονία, την απουσία ουσιαστικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που εξακολουθούν να ταλανίζουν την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, πρότεινε τη δομημένη οργάνωση του υπομνήματος που θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας την ανάγκη διαχωρισμού των αιτημάτων σε θεματικές ενότητες. Όπως ανέφερε, το πρώτο σκέλος θα πρέπει να αφορά το ενεργειακό ζήτημα, το οποίο αγγίζει άμεσα τους δήμους της περιοχής και αποτελεί το πλέον καίριο θέμα. Το δεύτερο σκέλος θα πρέπει να σχετίζεται με τα ανταποδοτικά οφέλη, ειδικά σε σχέση με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται ήδη. Τέλος, το τρίτο σκέλος πρότεινε να αφορά ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία, είτε στον τομέα της στήριξης των εργαζομένων είτε μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων έργων που θα ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη. «Νομίζω ότι η ανοχή έχει τελειώσει. Αυτό το υπόμνημα είναι η μεταβίβαση και η έκφραση της αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας, γιατί τελικά, αν μεταφέρεται κεντρικά η εικόνα ότι όλα είναι ωραία στη Δυτική Μακεδονία, εμείς οφείλουμε να εκφράσουμε την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η Δυτική Μακεδονία όπως η υπόλοιπη Ελλάδα στο οποίο συμφωνούμε οι πάντες πως ότι όχι απλά αντιμετωπίζεται όπως η υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και χειρότερα», κατέληξε ο κ. Κεπαπτσόγλου.
Ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής, πρότεινε το υπόμνημα να προωθηθεί στον Πρωθυπουργό πριν από την άφιξή του στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να είναι ενήμερος για τις θέσεις των τοπικών φορέων. Ασκώντας έντονη κριτική στο πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σημείωσε: «Το ΔΑΜ δεν είναι είδηση, είναι ένα παραμύθι. Ακόμα και αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα, δεν προσφέρουν καμία ανάπτυξη στον τόπο. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Κανένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί δεν δημιουργεί πραγματικές θέσεις εργασίας». Παροτρύνοντας για επανασχεδιασμό του προγράμματος, πρόσθεσε: «Κάντε έναν άλλον προγραμματισμό, γιατί εδώ έχετε αποτύχει παταγωδώς. Εγώ αυτό βλέπω». Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές δηλώσεις περί μείωσης της ανεργίας, τόνισε: «Όταν φύγουν όλοι και μείνουμε μόνο όσοι έχουμε δουλειά, θα έχουμε 0% ανεργία». Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε: «Οι πολιτικές που σχεδιάσατε δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και δεν θέλουμε άλλο να συζητούμε για αυτές».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, υπογράμμισε ότι η ΠΕΔ οφείλει να έχει ξεκάθαρη και ενιαία διεκδικητική στάση απέναντι στην έλευση του Πρωθυπουργού. «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας. Σε μια προσπάθεια που γίνεται βίαια για να αλλάξουν πράγματα, να οριοθετηθούν πολιτικές, να αλλάξουν ζωές ανθρώπων», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συλλογική στάση και υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Ο κ. Πλακεντάς, τόνισε με έμφαση πως «πεντέμισι χρόνια μετά, ήδη η περιοχή αιμορραγεί», αποτυπώνοντας την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά λιγνίτη εποχή. Σημείωσε πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εργασία: η κάλυψη των θέσεων που χάθηκαν και η δημιουργία νέων καθώς χωρίς την ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης, καμία στρατηγική μετάβασης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη.
«Πρέπει να πούμε στον Πρωθυπουργό ότι η ιστορία με την απολιγνιτοποίηση, τουλάχιστον όπως υλοποιείται μέσω της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Έχουμε μείνει πίσω. Πέρασαν πέντε χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα» τόνισε ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.
Όπως επισήμανε, ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος, που δεν προβλέπει χρηματοδότηση για νέες υποδομές. «Το άγχος όλων μας είναι να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό. Πώς θα το πετύχουμε αυτό αν δεν έχουμε καινούριες υποδομές, προσαρμοσμένες στις νέες τεχνολογίες και στις προκλήσεις του μέλλοντος, για να βελτιώσουμε παλιές και δύσκολες καταστάσεις;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «ναι μεν διεκδικούμε, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και το μέλλον», τονίζοντας την ανάγκη διεκδίκησης ανταποδοτικών από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια Πολυφύτου και Ιλαρίωνα. «Στον τόπο μας υπάρχουν δυο υδροηλεκτρικά, ένα του Πολυφύτου και ένα του Ιλαρίωνα. Αφού τα εργοστάσια αυτά είναι ΑΠΕ, γιατί δεν δίνουν ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες;» διερωτήθηκε. «Είναι αδιανόητο να στέλνουμε λιγνίτη από το Προσήλιο στα Σκόπια και να επανεισάγουμε την ενέργεια. Πρέπει να διεκδικήσουμε και από αυτά που πρόκειται να γίνουν αλλά και από όσα ήδη υπάρχουν στον τόπο μας. Εκεί πρέπει να είμαστε όλοι συντεταγμένοι», κατέληξε.
Ο Δημήτρης Ηλιάδης, εκπροσωπώντας το Δήμο Φλώρινας, ζήτησε να συμπεριληφθεί στο υπόμνημα πρόβλεψη για τους εργαζόμενους σε εργολάβους, που ήδη έχουν απολυθεί, προτείνοντας την ένταξή τους σε ειδικά προγράμματα έως τη συνταξιοδότησή τους.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, στο πλαίσιο του γενικού διεκδικητικού πλαισίου, στάθηκε στην υποχρηματοδότηση των δήμων, στην απομείωση του πληθυσμού, στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, στην απουσία καθορισμένων χρήσεων γης και στην αδυναμία υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων.
«Όλοι οι δήμοι βρισκόμαστε σε δεινή θέση. Δεν έχει υλοποιηθεί καμία σημαντική επένδυση υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Οι νέες θέσεις εργασίας που τόσο περιμένουμε, δεν έχουν δημιουργηθεί. Το δημογραφικό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό πρέπει να αναδείξουμε. Όταν έρθει η ώρα των επενδύσεων, φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους νέους επιστήμονες που θα επανδρώσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Λιάσης.
Όπως σημείωσε, η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ελκυστική για επενδυτές. «Ούτε οι οδικοί ούτε οι σιδηροδρομικοί άξονες είναι ανεπτυγμένοι. Έτσι, πέρα από τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, δεν βλέπουμε σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα. Κι αν έρθει μια επένδυση σήμερα, οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για την περιοχή».





Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη φυγή των νέων, τόνισε με έμφαση: «Από τους δέκα νέους που φεύγουν από τον Δήμο Αμυνταίου, οι εννιά δεν επιστρέφουν. Για ποιο αναπτυξιακό μοντέλο μιλάμε; Για ποια νέα οικονομία; Πώς θα στηθεί αυτή η νέα οικονομία; Πρέπει να κατανοήσουν στην κυβέρνηση ότι αν δεν τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς, δεν θα χαθεί απλώς η ευκαιρία αλλά θα χαθεί ο τόπος. Αυτή η πενταετία είναι η πιο κρίσιμη. Δεν θα είναι αναστρέψιμη μετά η κατάσταση».
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αντικατάσταση του λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα 5 με φυσικό αέριο. «Η δυσάρεστη έκπληξη είναι η αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο, ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο, το οποίο επίσης έχει υψηλό κόστος και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις». Και κατέληξε: «Γενικά, υπάρχει μια δυσλειτουργία, μια δυστοκία και βέβαια δεν υπάρχει κανένας σοβαρός επενδυτικός ορίζοντας».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr