Ζητούμενο ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως τονίστηκε στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

3 Min Read

To Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το μέλλον του, αλλά και η απόφαση αναστολής λειτουργίας τμημάτων του από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.
Για τις τελευταίες εξελίξεις, άρτι αφιχθείς από την Σύνοδο των Πρυτάνεων, ενημέρωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος έκανε λόγο για ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς για 22 τμήματα υπάρχουν μόλις 190 καθηγητές, ενώ ενημέρωσε για τα κτιριακά ζητήματα και τις μελέτες που ετοιμάζονται για επέκταση των υποδομών στη ΖΕΠ.
Για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας των τμημάτων, ο Πρύτανης είπε ότι «κρατήσαμε χαμηλούς τόνους κι αυτό γιατί μας δόθηκε η διαβεβαίωση, από το Υπουργείο, ότι πρόκειται για επανεξέταση κι όχι κατάργηση. Η συζήτηση για τα νέα τμήματα θα ξανανοίξει τον Ιανουάριο, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ιδρύματος, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ανοιχτός και θα μπει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία”.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι «δεν μας ενδιαφέρει η πρόταση της κυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει το Πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίζουμε διαχρονικά και αν κάτι έχω να περηφανεύομαι είναι ότι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του σταθερά το υποστήριξα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαλούτα πολλές σχολές οι οποίες μπήκαν με τροπολογία «δεν είχαν καμιά προετοιμασία για να λειτουργήσουν από φέτος. Εξάλλου ήταν αρκετά μακριά απο το γνωστικό αντικείμενο του Πανεπιστημίου και δεν υπήρχε υποδομή. Εμάς μας ενδιαφέρει ένα Πανεπιστήμιο δυνατό και εξωστρεφές που θα βλέπει στα Βαλκάνια και θα παίζει κυρίαρχο ρόλο την επόμενη μέρα. Για όλους αυτούς τους λόγους θα είμαστε αρωγοί, ώστε οι επιλογές να είναι συμβατές με το μέλλον της περιοχής».
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης, με τη σειρά του, είπε ότι «δικαιώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο η επιλογή του Δήμου Κοζάνης να συμβάλει στη συζήτηση για την συγχώνευση. Αξίζει να αναφέρω ότι το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης ήταν το μοναδικό αυτοδιοικητικό όργανο που πήρε θέση. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την τότε στάση μας, παρά την κριτική που μας ασκήθηκε για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Αν δεν είχε προχωρήσει η συγχώνευση, τώρα θα συζητούσαμε για την ίδια την ύπαρξη της τριτοβάθμιας». Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης έχει σημασία να ξεκινήσει ο διάλογος για το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ικανοποιήσει τις ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».
Στόχος όλων είναι να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο ισχυρό και βιώσιμο που θα παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη κρίσιμη για την περιοχή περίοδο.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση