Ζωγράφοι σε μεγάλα…ύψη- Οι αδελφοί Κρέτση στην Κοζάνη για να μετατρέψουν έναν άχαρο τοίχο σε έργο τέχνης

2 Min Read

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μπορεί κάποιος να βρει έργα που έχουν κάνει οι Δημήτρης, Θανάσης και Μπάμπης Κρέτσης, που από το 1989 ζωγραφίζουν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τα αδέλφια βρέθηκαν στην Κοζάνη και μέσα σε ελάχιστες μέρες μετέτρεψαν έναν άχαρο τοίχο οικοδομής στο κέντρο της πόλης σε έργο τέχνης.
«Είμαστε τέσσερα αδέλφια και οι τρεις ασχολούμαστε με τη ζωγραφική απο πιτσιρικάδες, στην αρχή ερασιτεχνικά και μετά επαγγελματικά. Ξεκινήσαμε με κάποιους χώρους καφέ στο Αγρίνιο απ’ όπου καταγόμαστε και στη συνέχεια τελειώνοντας την Καλών Τεχνών συνεχίσαμε πιο επαγγελματικά» λέει ο Δημήτρης Κρέτσης.
Οι ζωγράφοι κάνουν έργα σε μεγάλες επιφάνειες σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Οι μεγάλες τοιχογραφίες τους ξεκίνησαν απο το 2011 στο κέντρο της Αθήνας με πιο χαρακτηριστικές τα χέρια στην Πειραιώς και το no signal στην Κριεζώτου.
Τα τρία αδέλφια μετέφεραν το έργο του Μάνου Κτενιαδάκη «Η γυναίκα της γνώσης» απο τις διαστάσεις μιας κόλλας Α4 σε τοίχο ύψους 18 μέτρων. Όπως δηλώνουν στο kozani.tv έχουν δουλέψει σε διπλάσιο ύψος από αυτό, αλλά λόγω της εξοικείωσής τους αντιμετωπίζουν τον τοίχο ως καμβά.
«Το μεγαλύτερο έργο μας ήταν 36 μέτρων κι έγινε σε τοίχο στην Πειραιώς στην Αθήνα» λέει ο Θανάσης Κρέτσης. Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ζωγράφος που δουλεύει σε μεγάλο ύψος είναι η κούραση σε συνδυασμό με την υψηλή απαίτηση για συγκέντρωση και αφοσίωση στο σχέδιο, αλλά και την προσπάθεια να μείνει ασφαλής στη σκαλωσιά. «Με ψυχραιμία και χωρίς ένταση, προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν πιο χαλαρός» λέει ο Θανάσης Κρέτσης που επισημαίνει ότι υπάρχει πλέον εξοικείωση μεταφοράς έργου απο μικρή σε μεγάλη κλίμακα.
Το έργο των ζωγράφων σε πολυκατοικία της οδού Ειρήνης του Μάνου Κτενιαδάκη επελέγη μετά από εσωτερικό διαγωνισμό της Σχολής Καλών Τεχνών κι έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης.

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση