Ζωή Χατζηαντωνίου: Ο Ίψεν με αφορά γιατί είναι ανθρωποκεντρικός – Το Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη η Έντα Γκάμπλερ σε συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θεάτρου

2 Min Read

Η Έντα Γκάμπλερ σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται στην Κοζάνη για δύο παραστάσεις. Η παράσταση είναι σε συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θεάτρου Κοζάνης.
«Η συμμετοχή του Δη.Πε.Θεάτρου είναι πολύ σημαντική για το έργο μας και μας έδωσε μια ανάσα, γιατί είναι μια παραγωγή που η κεντρική της σύλληψη αφορά σε μια ολόκληρη συνθήκη, τεχνική, ακουστική που είναι αρκετά απαιτητική» αναφέρει η Ζωή Χατζηαντωνίου.
Όσο για την παράσταση που ξεκίνησε να παίζεται σ’ έναν εναλλακτικό χώρο, το Bios, η σκηνοθέτιδα λέει ότι «η παράσταση δεν έχει πολυπαιχτεί στην Αθήνα. Δεν ήξερα πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος εκτός του θεάτρου. Κι όμως οι θεατές ενθουσιάστηκαν πολύ, σε βαθμό που δεν το περιμέναμε. «Έπιασε, επίσης, ένα δύσκολο κοινωνικό, το νεανικό».
Σε ότι αφορά στο κοινό της Κοζάνης ανυπομονεί να δει τις αντιδράσεις του, καθώς θεωρεί ότι είναι κοινό ανοιχτό σε διαφορετικές προσλαμβάνουσες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Αθήνα υπάρχει ένα σύστημα που μας «φοριέται» λίγο σε σχέση με το που να πάει και τι να δει κάποιος. Νομίζω ότι στην Κοζάνη οι άνθρωποι δεν θα προσπαθήσουν να εντάξουν την παράσταση κάπου, αλλά να δουν τι είναι».
Πρόκειται για την επιλογή ενός πλούσιου έργου με διαχρονικά μηνύματα και πολλούς θεματικούς πυρήνες, ο οποίος αφορά στους ανθρώπους και φυσικά την ίδια τη σκηνοθέτιδα που αναφέρει ότι «ο Ίψεν με αφορά καθώς είναι ανθρωποκεντρικός και σ’ αυτό το έργο είναι ακόμα πιο ανθρωποκεντρικός. Είναι σα να μελετάει αντιδράσεις, συμπεριφορές και ερεθίσματα. Με το έργο αυτό ήθελε να δει πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, τον τρόπο που αντιδρούν στην εξουσία».

 

Μοιραστείτε την είδηση