«Ζωντάνεψε» η βιβλιοθήκη με αφορμή τη Δίκαιη Μετάβαση

3 Min Read

Σήμερα το απόγευμα ξεκίνησε το συνέδριο «Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο» από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, το οποίο έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας των νέων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας σχετικά με τη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σημεία προβληματισμού που αποτέλεσαν τον άξονα των θεματικών συζητήσεων είναι το πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, πώς επηρεάζει η απόφαση αυτή την κοινωνική και οικονομική ζωή της Κοζάνης, πώς έχει σχεδιαστεί η διαδικασία της Μετάβασης και πώς την καταλαβαίνουμε εμπειρικά. Επίσης σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρισκόμαστε και τι ακολουθεί, πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια  από την τοπική κοινωνία και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της, αν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και τις νέες, τι μπορούν να κάνουν ως νέοι και νέες της πόλης για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, προστατεύοντας το περιβάλλον και πώς μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην πράσινη μετάβαση και τέλος πώς φαντάζονται την Κοζάνη του 2050.

Το συνέδριο τοποθετεί στο επίκεντρο τους ανθρώπους της πόλης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιφέρειας και τις δικές τους ιστορίες/αφηγήσεις σχετικά με πέντε διαφορετικές θεματικές. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μπορούν να παρακολουθούν στην ουσία ένα «ανοιχτό βιβλίο» που θα καταγράφεται ζωντανά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών.  Έτσι, όχι μόνο θα δημιουργήσουν ένα  «ψηφιακό οπτικοακουστικό «βιβλίο» για τη μετάβαση της Κοζάνης, το οποίο θα αποτελέσει  σημείο αναφοράς για τους πολίτες και κυρίως τους νέους και τις νέες της πόλης, για την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης αλλά θα είναι και ένα αρχείο προσβάσιμο στις μελλοντικές γενιές.

Στόχος είναι οι νέοι και οι νέες να αντιληφθούν, να κατανοήσουν, να διαμορφώσουν το μέλλον της πόλης τους, να αναδείξουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, να δικτυωθούν, να γνωρίσουν νέες δεξιότητες και να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν. 

Το συνέδριο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα EUTeens4Green της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι μια από τις 75 δράσεις που εγκρίθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Αύριο το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 10:00 έως τις 12:30 ενώ από τις 09:30 έως τις 10:00 θα γίνονται οι εγγραφές.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση