Ο “Χρόνος ” παρουσιάζει το πλήρες κείμενο του Master plan της απολιγνιτοποίησης

3 Min Read

100 άμεσες και 6400 έμμεσες θέσεις εργασίας που θα αντικαταστήσουν τις θέσεις εργασίας  από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και 2 με 2,5 δις εκτιμώμενες επενδύσεις υπόσχεται το Εθνικό Μasterplan της μεταλιγνιτικής περιόδου, η παρουσίαση του οποίου έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα στην ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

To σχέδιο που ξετυλίγεται σε 446 σελίδες, αφορά κυρίως στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία (υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για την Μεγαλόπολη), ενώ περιλαμβάνει τα βασικά έργα και τις δράσεις υπό εξέταση.

Κεντρική κατεύθυνσή του φαίνεται να είναι η αλλαγή της περιοχής από κέντρο λιγνίτη σε κέντρο παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας με διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί τη ερχόμενη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση.

Χωρίς μέριμνα για «βαριά» βιομηχανία και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Το μάστερ πλαν επί της ουσίας περιγράφει τη στρατηγική στόχευση, ενώ για να δούμε συγκεκριμένες δράσεις θα πρέπει να περιμένουμε τα επιχειρησιακά σχέδια και τις σχετικές προσκλήσεις που θα εξειδικεύουν τα όσα αποτυπώνονται στο μάστερ πλαν.

Αυτό που φαίνεται, πάντως, σε μια πρώτη ανάγνωση είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο για επένδυση σε «βαριά» βιομηχανία, αλλά ούτε και για προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, στις δράσεις υπό εξέταση, όπως προέκυψαν από τις συναντήσεις που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο με τους τοπικούς φορείς, γίνεται αναφορά σε διάθεση οικοπέδων στο ΒΙΟΠΑ Κοζάνης και αξιοποίηση κτιρίων για έρευνα και ανάπτυξη, την ώρα που στο παρελθόν η τύχη των «θερμοκοιτίδων» υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων δεν ήταν μάλλον και σπουδαία.

Στις γενικόλογες αναφορές εντάσσονται και θέματα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, αλλά και η αναβάθμιση και δημιουργία νέων κτιρίων εκπαίδευσης. Στις δράσεις υπό εξέταση, από τις πρώτες τοποθετείται και η αξιοποίηση του άλσους Κουρί και της παραλίμνιας περιοχής ως τουριστικού προορισμού, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πως ένα μικρό δασάκι μπορεί να παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο που να δικαιολογεί το γεγονός ότι καταλαμβάνει περίοπτη θέση σ’ ένα μάστερ πλαν. Στις δράσεις μπαίνει και η κατασκευή νέου νοσοκομείου, χωρίς και πάλι να είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα βοηθήσει στο ζητούμενο της ανάπτυξης.

SDAM_Master Plan_Volume 1_2… by Εφημερίδα Χρόνος

SDAM_Master Plan_Volume 2_2… by Εφημερίδα Χρόνος

Μοιραστείτε την είδηση