145 πρόστιμα επιβλήθηκαν από τον Δήμο Κοζάνης για μη καθαρισμό οικοπέδων

3 Min Read

Μ. Μαγγιρίδης: Ο νόμος είναι σαφέστατος και η απόφαση «καταπέλτης»

Η πυροσβεστική διάταξη της πυροπροστασίας για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, είναι σαφής και τα πρόστιμα για τη μη τήρηση της «τσουχτερά».

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Μίλτος Μαγγιρίδης μιλώντας στον «Χ» για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε πως με το που γίνει αίτηση – καταγγελία για ένα ιδιωτικό οικόπεδο, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το πρόστιμο των 200 ευρώ. Στη συνέχεια σύμφωνα με τον ΚΑΕΚ επικοινωνούν με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη και τον ενημερώνουν πως είναι υποχρεωμένος εντός δέκα ημερών να καθαρίσει το οικόπεδο του.

«Εάν μας ενημερώσουν ότι καθάρισαν το οικόπεδο τους και το βεβαιώσει και ο αρμόδιος υπάλληλος που θα κάνει την επισκόπηση του οικοπέδου, τότε το πρόστιμο πέφτει κατά 50%».

Στην περίπτωση που ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί με τη διάταξη και επέμβει ο Δήμος για τον καθαρισμό του εκάστοτε οικοπέδου, τότε υπάρχει χρέωση 1 ευρώ/τ.μ.

«Αν έχεις ένα οικόπεδο 200τ.μ. θα υπάρξει πρόστιμο 200 ευρώ έξτρα των αρχικών 200 ευρώ και θα πληρώσεις 400 ευρώ, τα οποία βεβαιώνονται αυτόματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και την εφορία».

Τι λέει η απόφαση

Η απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 18851 οικ. Φ.700.20/07.04.2023 (ΦΕΚ 2549/19.04.2023 τεύχος Β’) ενέκρινε την υπ’ αριθμόν 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη η οποία επιβάλλει καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο παραβάτης δύναται να υποβάλλει έγγραφη ένσταση στον Δήμο. Μετά το πέρας της προθεσμίας και εφόσον η υποβαλλόμενη ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται, ενώ στην περίπτωση συμμόρφωσης εντός της προθεσμίας με την υποχρέωση καθαρισμού, ο Δήμος θα εκδώσει απόφαση μείωσης έως και 50% του προς επιβολή προστίμου.

Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον έχει υποβληθεί ένσταση η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο  Δήμος υποχρεούται εντός πέντε ημερών σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση