16 Οκτωβρίου Ημέρα Διατροφής. Της Αναστασίας Καρανίκα

2 Min Read

Για σωστή διατροφή τι να τρώμε από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο
• ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο, σταφίδες > και >, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.
• ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα (> – συγκομιδή Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες > και >, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια.
• ΜΑΡΤΙΟΣ: Λεμόνια, πορτοκάλια (τελευταία), μήλα (> – συγκομιδή Οκτωβρίου), αγκινάρες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο.
• ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Μήλα (> – συγκομιδή Οκτωβρίου), φράουλες (αρχίζουν), αγκινάρες, κρεμμύδια φρέσκα, καρότα, μαρούλια.
• ΜΑΙΟΣ: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπος Βαλένσια), φράουλες, κεράσια (αρχίζουν), αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια, παντζάρια, κρεμμύδια φρέσκα, πατάτα (ανοιξιάτικη), βλήτα.
• ΙΟΥΝΙΟΣ: Βερίκοκα (πρώιμα), κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια, βλήτα, κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες (πρώτες υπαίθριες), πατάτα (ανοιξιάτικη).
• ΙΟΥΛΙΟΣ: Βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια (αρχίζουν), ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκυθάκια, βλήτα, πιπεριές, μελιτζάνες.
• ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Πεπόνια, σύκα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια (πρώιμες ποικιλίες), κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια.
• ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Πολλές ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, αχλάδια, τα πρώτα μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, καλοκαιρινή πατάτα, φρέσκα (νωπά) καρύδια και > φυστίκια Αιγίνης.
• ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Σταφύλια (όψιμες ποικιλίες), ρόδια, μήλα, μαρούλια, καρότα, σπανάκι και > ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια.
• ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αχλάδια, μήλα, ρόδια και αρχίζουν λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια. Το μήνα αυτόν > ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, κάστανα και αμύγδαλα.
• ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκια, πατάτα (φθινοπωρινή), σταφίδες (> και >), ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα.
(Επιλογή προγράμματος αγωγής υγείας νομού Σερρών)
Αναστασία Καρανίκα

Μοιραστείτε την είδηση