Έρχεται το «Θύμησες» μια ιδιαίτερη συναυλία για το έργο του Μανώλη Κουτσουνάνου

5 Min Read

Αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του Κοζανίτη μουσικού

Μια ιδιαίτερη συναυλία και μια σπάνια μουσική παραγωγή για τα δεδομένα της Κοζάνης έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης αυτό το Σάββατο στις 21:00. Δεκαεννέα διακεκριμένοι μουσικοί θα ανέβουν στη σκηνή και θα μας χαρίσουν ήχους από τους χώρους της Τζαζ, της κλασσικής και της παραδοσιακής μουσικής, ένα μουσικό «συνονθύλευμα» αφιερωμένο στο έργο αλλά και τη ζωή του Κοζανίτη μουσικού Μανώλη Κουτσουνάνου. 

Ο κ. Κουτσουνάνος μιλώντας στο «Χ» για τη συναυλία, ανέφερε πως είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που έχουν «σφραγίσει» τα παιδικά του χρόνια, την οικογένεια που μεγάλωσε. «Η συναυλία όπως και ο δίσκος είναι αφιερωμένα στην οικογένεια που μεγάλωσα και αγάπησα». 

Η μουσική του πορεία είναι γνωστή. Αυτή τη φορά προσπάθησε να «παντρέψει» όλες τις μελωδίες που άκουγε όταν ήταν μικρός και να μεταφέρει τα ακούσματα του στο σήμερα. «Εκείνα τα χρόνια μαζευόταν ο κόσμος και τραγουδούσε στα σπίτια, δεν υπήρχαν μαγαζιά όπως τώρα, γινόντουσαν καντάδες και βάσει όλων αυτών των ακουσμάτων, έκανα τον συγκεκριμένο δίσκο» σημείωσε ο ίδιος. 

Στον προηγούμενο δίσκο του, που ήταν βασισμένος στην Κοζάνη, χρησιμοποίησε κομμάτια της παράδοσης, συνέδεσε τα χάλκινα με τη τζαζ μουσική ενώ ο δίσκος «θύμησες» έχει μόνο δικές του ενορχηστρώσεις. Όπως αναφέρει οι μουσικοί που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο δίσκο είναι 34 και του πήρε περίπου δύο χρόνια για να τον προετοιμάσει. «Σε αυτή τη δουλειά συμμετέχει ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για εμένα και ένας σπουδαίος συνθέτης, ο Κυριάκος Σφέτσας, ο οποίος έχει γράψει το κομμάτι “paintings” που είναι το τελευταίο κομμάτι στο δίσκο. Αυτό δεν θα παίξει στη συναυλία αλλά με αυτό θα ανοίξει η βραδιά δείχνοντας παράλληλα τη δουλειά και τη ζωή του μέσω φωτογραφιών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συναυλία όπου θα παίξουμε επτά κομμάτια». 

Το κάθε κομμάτι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μια ουσία, έχουν έναν μοναδικό χαρακτήρα και οι συνθέσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερες από κριτικούς. «Η “νοσταλγία” έχει να κάνει με το ότι νοσταλγώ την οικογένεια μου, η “άνοιξη” έχει να κάνει με το πως ανθίζουν και ανοίγουν όλα εκείνη την περίοδο και μετά έρχονται όλα σε μια ισορροπία. Τα κομμάτια σε ταξιδεύουν σε διαφορετικά τοπία. Η “καντάδα” θα σε μεταφέρει στη τζαζ, θα περάσει στο fusion και θα περάσει στην παράδοση». 

«Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη δουλειά γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να μάθει και ο κόσμος κάποια πράγματα για την οικογένεια αυτή που ήταν ό,τι καλύτερο για εμένα. Όλοι μας κουβαλάμε μια ιστορία και εγώ θα την εξιστορήσω παρέα με τη μουσική». 

Ασχολείται με τη μουσική από τα 12 του και δεν παρέλειψε να αναφέρει το μεγάλο «σχολείο» της Φιλαρμονικής και τη σημασία που είχε ο κ. Καραχάλιος για τη μουσική του πορεία και διαδρομή. «Με βοήθησε και μου έμαθε πάρα πολλά, από εκεί και πέρα άλλαξε όλη μου η ζωή και όλα πήραν το δρόμο τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η μουσική για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής και δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον κόσμο χωρίς αυτή. «Δεν θα μπορούσα να μη συνυπάρχω με αυτό που λέγεται μουσική. Είναι κάτι το οποίο το έχω ανάγκη». Όπως αναφέρει έχει ταξιδέψει πολύ και του αρέσει πολύ να παίζει μουσική στο δρόμο. «Είναι μεγάλη ψυχοθεραπεία η μουσική του δρόμου. Είναι μεγάλο σχολείο γιατί μπορεί να μη σου δώσει κανείς σημασία ή μπορεί να στηθούν απέναντι σου 200 άτομα. Τα έχω ζήσει όλα αυτά. Έχει πολλή προετοιμασία και πρέπει να γίνει μελέτη για να το κάνεις. Μου αρέσει πάρα πολύ. Το πρώτο μου live ήταν εδώ στην Κοζάνη και ο κόσμος είχε παραξενευτεί γιατί δεν ήταν συνηθισμένο εδώ. Νιώθεις πολύ όμορφα γιατί δίνεις χαρά». Δεν ξεχωρίζει κανένα είδος μουσικής και του αρέσουν όλα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τον Διονυσίου μέχρι την κλασσική μουσική. 

«Είμαι στην καλύτερη φάση της ζωής μου. Αν μου έλεγες να γυρίσω το χρόνο πίσω, δεν θα το έκανα παρόλο που έζησα ωραία. Μου αρέσει αυτό που ζω και απολαμβάνω τη στιγμή. Δεν έχω στόχους και όνειρα, η ζωή με πάει μόνη της. Το σημαντικότερο για εμένα είναι η αγάπη και ο σεβασμός που έχω από τους ανθρώπους». 

Τέλος, στη συναυλία, ο ηθοποιός Γιώργος Κοντορίκος θα διαβάσει το κείμενο που έγραψε ο κ. Μιχάλης Πιτένης για τη ζωή του κ. Κουτσουνάνου. «Είπα στον Μιχάλη όλες τις διαολιές που έκανα μικρός και έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο». 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση