77 χρόνια από την εκτέλεση 43 αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα «Νταμάρια» Κοζάνης

2 Min Read

Στις 26 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από την ημέρα που στρατεύματα της βέρμαχτ, εκτέλεσαν 43 αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στην θέση «Νταμάρια» στην περιοχή Παναγίας της Κοζάνης. Οι εκτελεσθέντες, μαζί με 15 ακόμη πολίτες, ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Κοζάνης (σημερινή Πλ. Συντάγματος). Η ομαδική εκτέλεση έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο ενός γερμανού στρατιώτη.

Στη μνήμη τους, αντιπροσωπεία από την Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και το Παράρτημα Κοζάνης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη τους, και είναι γραμμένα τα ονόματα τους.

- Advertisement -

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στο σημείο γίνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Φέτος λόγω της πανδημίας COVID οι εκδηλώσεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν.

Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί το άγαλμα του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ (1883 – 1962) ο οποίος ήταν Έλληνας Μικρασιάτης θεολόγος και επίσκοπος, τις περιόδους 1923 – 1926 και 1927 – 1945 όταν και κηρύχθηκε έκπτωτος λόγω της προσχώρησής του στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ. Αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του Μητροπολίτη το 1957, ενώ μετά τον θάνατό του, το έτος 2000 η Εκκλησία της Ελλάδος τον αποκατέστησε ηθικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης εν μέσω πολλών αντιδράσεων, αποφάσισε να τοποθετήσει το άγαλμά του (που ήταν τοποθετημένο στην παλιά κεντρική πλατεία) στα «Νταμάρια» με την υπόσχεση πως το συγκεκριμένο σημείο θα αναπλαστεί.

www.xronos-kozanis.gr

 

 

Μοιραστείτε την είδηση