997 λιγότερες διαθέσιμες θέσεις για εισακτέους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- Η συνολική μείωση σε όλα τα ΑΕΙ ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών

2 Min Read

997 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι διαθέσιμες θέσεις για τους εισακτέους του ακαδημαϊκού  έτους 2022-2023 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ο αριθμός των θέσεων για τη νέα χρονιά φτάνει τις 4.177 έναντι 5.174, που ήταν την περασμένη χρονιά.

Το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι δεν περιλαμβάνει επίσης  το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. με έδρα την Κοζάνη, ύστερα από αίτημα του ίδιου του Πανεπιστημίου

Συνολικά οι διαθέσιμες θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας ανέρχονται  σε 68.394 (έναντι 77.415 πέρυσι) στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μετά τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των εισακτέων να απέχει πολύ από αυτούς που τελικά θα εισέλθουν σε κάποια σχολή ειδικά στα περιφερειακά ΑΕΙ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μπορεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να είχε 5.174 διαθέσιμες θέσεις όμως αυτοί που τελικά εισήχθησαν ήταν περίπου 2.300.

Υπάρχουν ελπίδες ότι φέτος θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εισαχθέντων στο Πανεπιστήμιο μας. Αυτό όμως μένει να φανεί στην πράξη.

Γιάννης Κωσταρέλλας www.xronos-kozanis.gr

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση