Παρουσίαση της ειδικής επετειακής έκδοσης του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα #40ΕΛΛΑΔΑΕΕ
Την Πέμπτη 14 Απριλίου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε υβριδική εκδήλωση παρουσίασης της ειδικής επετειακής έκδοσης που επιμελήθηκε κατά τη διάρκεια του 2021, με αφορμή την 40ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον τίτλο “40 Ελλάδα-ΕΕ: πιο δυνατοί μαζί”.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο editorial director του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο επικοινωνιολόγος Ευθύμιος Σαββάκης. Συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η έκδοση αυτή καθίσταται μια ευκαιρία «να αποτιμήσουμε 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και να αξιολογήσουμε την ενασχόληση όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της δημοσιογραφίας, με το τι συμβαίνει στην ΕΕ, τι κάνει η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ, τι “παίζεται” μέσα στην ΕΕ». Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι και μία ευκαιρία να δούμε που είναι η χώρα μας 40 χρόνια μετά, πόσο έχει προχωρήσει η ΕΕ μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια και κυρίως τι έχουμε μπροστά μας και τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος». Τέλος, χαρακτήρισε την έκδοση μία «καλή στιγμή της ελληνικής δημοσιογραφίας στην σχέση της με τα τεκταινόμενα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Σε αποσπάσματα από την έκδοση που αναδεικνύουν τη συμβολή της ΕΕ στην πρόοδο της χώρας μας στάθηκε η Μαρία Σπυράκη, και ειδικότερα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι ευκαιρίες για τους εργαζόμενους, ο “εξαναγκασμός” λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας για λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, οι θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας από τα μεγάλα έργα υποδομής, την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος και την ελευθερία μετακίνησης χωρίς περιορισμούς. Χαρακτήρισε την έκδοση ως μία «νηφάλια αποτίμηση του τι πέτυχε η Ελλάδα σε όλη αυτή την διαδρομή», αλλά και ως έναν «ωραίο οδηγό για όσα μπορούμε να αξιοποιήσουμε από τούδε και στο εξής».
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος έκανε λόγο για ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο» που εξηγεί την κοινή πορεία με «όρους καθημερινότητας» και τόνισε τη σημασία της επετείου των 40 χρόνων για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας θρίαμβος της ανθρωπότητας που πάει κόντρα σε όλα τα ανθρώπινα ένστικτα και σε όλα τα μοτίβα της ανθρώπινης ιστορίας. Το ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δικής μας χώρας στα 200 χρόνια που υπάρχει και τα οφέλη τα απολαμβάνουμε κάθε μέρα χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε».
Ο Ευθύμιος Σαββάκης σημείωσε ότι όταν ήρθε αυτή η έκδοση στα χέρια του συνειδητοποίησε ότι «η δημοσιογραφία ήταν, είναι και θα είναι πάντα σημαντική γιατί ενισχύει το κομμάτι της γνώσης». Χαρακτήρισε την ΕΕ «ελεύθερη ζώνη» που κατευθύνει την Ελλάδα όταν η ίδια δεν προχωράει με πολύ μεγάλα βήματα και ανέφερε ενδεικτικά τρόπους με τους όποιους διευρύνει τους ορίζοντες των νέων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του παρέθεσε και εκείνος με την σειρά του αποσπάσματα από την έκδοση που ενίσχυσαν τις γνώσεις του για την συνεισφορά της ΕΕ στη χώρα μας.
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης κλείνοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «καταλύτες» για τη λειτουργία της δημοκρατίας και τόνισε ότι «η ένταξή μας στην ΕΕ μας έδειξε την αξία των ήμερων πολιτικών ηθών και [..] ότι ο συμβιβασμός δεν είναι προδοσία των αρχών, αλλά η συνθήκη με την οποία μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε κάτι παραπάνω». Πρόσθεσε δε, ότι το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα θέλησε μέσα από αυτή τη συνεργασία να δείξει ότι αν δοθεί στους δημοσιογράφους «ο χρόνος και η ελευθερία της επιλογής, πέρα από την πίεση της καθημερινότητας, μπορούν να παράξουν κάτι το οποίο έχει αξία και ποιότητα [..] και μπορεί να βοηθήσει να δούμε και τις αθέατες πλευρές που ορίζουν τη ζωή μας».