Κοντά στα 2 δις η κρατική επιδότηση για να κρατηθούν χαμηλά τα τιμολόγια ρεύματος

4 Min Read

Τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα στις τιμές ρεύματος

Να ανακόψει την ξέφρενη πορεία των τιμολογίων ενέργειας προσπαθεί η Κυβέρνηση, αφού οι πάροχοι ανακοίνωσαν αυξήσεις έως και 60% για τον Σεπτέμβρη. Ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κρατική επιχορήγηση που θα δοθεί για τα τιμολόγια αγγίζει συνολικά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως για τον Αύγουστο η κρατική επιχορήγηση ήταν 1,136 δις.

- Advertisement -

«Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στο γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο πρόκειται να έχουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες» είπε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Σκρέκας.

Αναλύοντας τον μηχανισμό στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σκρέκας είπε πως η Κυβέρνηση θα απορροφήσει περίπου το 94% των αυξήσεων στα νοικοκυριά, το 89% στις επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά ενεργειακά τιμολόγια.

 

ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών

«Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Σωκράτης Φάμελλος και η Πέτη Πέρκα. Κατηγόρησαν την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Ενέργειας πως με λεφτά των πολιτών προσπαθούν να καλύψουν τα υψηλά τιμολόγια.

«Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σκρέκας χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη {…} Όμως για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2021, με τις πλάτες της κυβέρνησης» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

 

ΠΑΣΟΚ: να μπει κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική ρεύματος

Κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική ρεύματος προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να σταματήσει η αύξηση στα τιμολόγια. Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ενέργειας του κόμματος τονίζει:

«Πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών ήταν περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σαββατοκύριακο οι εταιρείες προμήθειας ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, με τιμές τόσο ακραίες που κατατάσσουν τα ελληνικά τιμολόγια μακράν τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βαριές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια τον τελευταίο χρόνο ήταν αναποτελεσματικές. Και ακριβώς για να εξισορροπήσει αυτό το αποτυχημένο σύστημα που έχει φτιάξει, είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού ενέργειας αφορούν σε 1.9 δισεκ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο. Έτσι όμως όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έχει αρκετά χρήματα για επιδοτήσεις. Και τότε, η κυβέρνηση θα βρεθεί χειμωνιάτικα, με τεράστια κόστη για τους καταναλωτές και με έλλειψη πόρων για επιδοτήσεις. Και ίσως τότε να ξανασκεφθεί αυτό που από την αρχή της λέγαμε: ότι ένα ξεκάθαρο, διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική, στοχευμένο στους πιο αδύναμους, χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό και την αγορά, είναι η καλύτερη λύση σε αυτούς τους δύσκολους ενεργειακά καιρούς.»

Μοιραστείτε την είδηση