Έκπτωση 50% στις υπηρεσίες της Amazon ζητά ο Πάρις Κουκουλόπουλος
Την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ ισχύος 500 MW για λογαριασμό της Δυτικής Μακεδονίας και τη δημιουργία φορέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την Περιφέρεια και τους δήμους πρότεινε ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Στην παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, συνέδεσε την πρόταση με τη διεκδίκηση συγκεκριμένων ανταποδοτικών από το σχεδιαζόμενο data center, θέτοντας παράλληλα ζήτημα μειωμένων χρεώσεων στις υπηρεσίες της Amazon.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι η εγκατάσταση του κέντρου δεδομένων δεν εξασφαλίζει από μόνη της την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στην περιοχή. Για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, ζήτησε παρεμβάσεις σε δύο κόστη που, κατά την τοποθέτησή του, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών: την ηλεκτρική ενέργεια και τις συνδρομές στους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.
Τα 500 MW στην Περιφέρεια και στους δήμους
Η πρόταση για το ηλεκτρικό ρεύμα συνδέθηκε με το αίτημα πλήρους ενημέρωσης για τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που θα απαιτηθούν για την τροφοδοσία του data center, εφόσον η ισχύς του επεκταθεί στο 1 GW. Ο βουλευτής ζήτησε να γνωστοποιηθούν οι εκτάσεις και οι θέσεις όπου θα αναπτυχθούν τα πρόσθετα έργα.
Χρησιμοποιώντας ως υπόθεση εργασίας την ανάγκη ανάπτυξης ΑΠΕ ισχύος 4–5 GW στη Δυτική Μακεδονία, πρότεινε να κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα και 500 MW για λογαριασμό της περιοχής. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο για τις ενεργειακές κοινότητες.
Οι εγκαταστάσεις αυτές, σύμφωνα με την πρότασή του, θα δοθούν στην Περιφέρεια και στους δήμους, προκειμένου να δημιουργήσουν δικό τους φορέα παροχής ρεύματος. Ο φορέας θα εξυπηρετεί όσους κατοικούν και είναι πραγματικά εγκατεστημένοι στην περιοχή.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο η τιμή του ρεύματος θα μπορούσε να περιοριστεί στα 50 έως 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υποστήριξε επίσης ότι με τα 500 MW μπορούν να καλυφθούν οι σημερινές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. «Δεν είναι δυνατόν να μας παίρνουν τη γη, να μας παίρνουν τα νερά, να τα παίρνουν όλα, και να αρνηθούν να μας κατασκευάσουν 500 MW για τις ανάγκες του τόπου», ανέφερε, περιγράφοντας τη διεκδίκηση που προτείνει να τεθεί.
Μισό τιμολόγιο στις υπηρεσίες της Amazon
Στο δεύτερο σκέλος των ανταποδοτικών, ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε έκπτωση 50% στο τυπικό τιμολόγιο υπηρεσιών της Amazon για όποιον κατοικεί στη Δυτική Μακεδονία και δωρεάν παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο.
Απέκρουσε τη θέση ότι δεν υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης επειδή κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ. «Δεν είναι γραμμένο σε πέτρα το μνημόνιο, για να μην αλλάζει», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι το μειωμένο τιμολόγιο μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο εγκατάστασης στην περιοχή.
Κατά την τοποθέτηση του, η γειτνίαση με ένα data center δεν αρκεί για να προσελκύσει νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ή ρομποτικής. Χρειάζεται να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες ανάγκες τους, ώστε να επιλέξουν τη Δυτική Μακεδονία για τη δραστηριότητά τους.
Γι’ αυτό και έθεσε τη μείωση των δύο αυτών δαπανών ως βασική διεκδίκηση στη συζήτηση για την επένδυση. Υποστήριξε ότι ο συνδυασμός φθηνότερου ρεύματος και υπηρεσιών της Amazon μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων, ζητώντας η περιοχή να παρέμβει στους όρους με τους οποίους θα συνδεθεί το data center με την τοπική οικονομία.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr









