Κ. Παπαδάκης: Η πράσινη στρατηγική της Ε.Ε. χτυπά με μένος τη Δυτική Μακεδονία

5 Min Read

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στα podcast του «Χ»

Για την πράσινη στρατηγική της Ευρώπης και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τους εργαζόμενους και ειδικότερα αυτούς που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία συζητήσαμε με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, στο πλαίσιο των podcast του «Χ».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρεται στις παράπλευρες απώλειες της στρατηγικής της μετάβασης και ζητά να κριθούν οι στόχοι με βάση τα παραγόμενα αποτελέσματά τους.

Για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση

Βαδίζουμε σε μια νέα βαθύτερη κρίση. Η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων με μέτρα για τον μετριασμό των εκτιναγμένων τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου είναι προσωρινού χαρακτήρα και γρήγορα πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι τα μέτρα που προέρχονται πάλι από τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι σε θέση να «χτυπήσουν» τις αιτίες εκτίναξης. Ακόμα και τα πολυδιαφημισμένα παραδείγματα του Ιβηρικού μοντέλου δεν άγγιξαν τις τιμές που παρέμειναν ψηλά. Τα λέμε αυτά γιατί η ουσία είναι ότι η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεκίνησε από το φθινόπωρο του ’21 και η αιτία βρίσκεται στην ίδια τη στρατηγική της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση που είναι ο βασικός ένοχος γι’ αυτό που ζούμε.

Για τις συνέπειες στη Δυτική Μακεδονία

Όλη αυτή η στρατηγική χτυπά με ιδιαίτερο μένος την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τις συνέπειες της βιώνουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι δεν θα αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα στην περιοχή μέσα από τα σχέδια για τα φ/β. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο με αυτή την κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε πρώτη τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η βασική αιτία είναι η πράσινη μετάβαση που είναι και η λεγόμενη ευρωπαϊκή λύση. Αυτά είναι τα αποτελέσματά της. Εδώ πρέπει να κριθούν και οι στόχοι. Μας έλεγαν ότι πρέπει να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το φυσικό αέριο. Που βρισκόμαστε σήμερα;  Το ρωσικό φυσικό αέριο έχει πάει μόλις στο 7,5%. Είδαν οι εργαζόμενοι κάποιο αντίκρισμα; Στις ΑΠΕ είπαν ότι πρέπει να τεθούν επικεφαλής στο μείγμα οι ΑΠΕ. Τον περασμένο μήνα οι ΑΠΕ άφησαν πίσω το φυσικό αέριο. Είχαμε αντανάκλαση στους εργαζόμενους; Τα λέμε αυτά γιατί πρέπει να κριθούν και όσοι έβαλαν αυτούς τους στόχους, δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κριθούν πολύ αυστηρά και να τιμωρηθούν. Το ΚΚΕ είχε αντιτεθεί σε αυτούς τους στόχους. Η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία δεν είναι μονόδρομος.

Ο ρόλος των επιχειρηματικών συμφερόντων

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με την προϋπόθεση να μην κινούμαστε με βάση την κερδοφορία των ομίλων. Τι εμποδίζει σήμερα από το να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές; Το επιχειρηματικό κέρδος που αφήνει το λιγνίτη ή τη γεωθερμία απ’ έξω. Πολλές από αυτές τις μορφές θα μπορούσαν αν αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία. Δεν είμαστε εναντίον των ΑΠΕ, αν αξιοποιηθούν μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Όταν όμως το θέμα είναι η κερδοφορία συγκεκριμένων ομίλων, ο λαός μας είναι καταδικασμένος. Το θέμα δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν με μια κρατική ΔΕΗ όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να είναι δηλαδή η κρατική ΔΕΗ πασαδόρος των επιχειρηματικών ομίλων.

Για την ένταση με την Τουρκία

Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Το θέμα είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία προετοιμάζεται μια σειρά από σενάρια για το πως η επόμενη μέρα θα έχει «παζάρια», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα με επιδιαιτητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Είναι η μόνιμη επωδός αυτών των δήθεν συμμάχων που λένε βρείτε τα.  Επί της ουσίας, οι σύμμαχοι θέλουν να αποσπάσουν την Τουρκία από τη ρωσική επιρροή κι εκεί υπάρχουν κάποια ανταλλάγματα. Εδώ σήμερα είναι επίκαιρο και πάλι να είναι πλειοψηφικό το ρεύμα στο λαό που δεν θέλει αποστολή όπλων και στρατευμάτων και πρέπει να δυναμώσει για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ακούστε το Podcast εδώ:

 

 

Μοιραστείτε την είδηση