Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Κώστας Καραμάρκος

5 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Κώστας Καραμάρκος, Σύμβουλος Στρατηγικής Περιφερειακής & Αστικής Ανάπτυξης

Το 2023  κουβαλάει μαζί του (εκτός των επιπτώσεων των διεθνών εξελίξεων κυρίως στα ενεργειακά ) μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, τα μεγαλύτερα διαθέσιμα ποσά σε χρηματοδοτήσεις πόρων της ΕΕ, ιδιαίτερα ευνοϊκά καθεστώτα ενισχύσεων επιχειρήσεων και σχεδόν ολοκληρωμένους μηχανισμούς διαχείρισης των πόρων προς όλους τους τομείς.

Ταυτόχρονα, κουβαλάει τον ίδιο χαμηλότατο βαθμό ετοιμότητας φορέων δημόσιου χαρακτήρα για δράσεις και έργα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με άμεσες επιπτώσεις στην αγορά και στην κοινωνία του νομού Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, δυσμενέστατα στοιχεία απασχόλησης, αρνητικά δημογραφικά στατιστικά και ίσως το χαμηλότερο βαθμό κοινωνικής συνοχής, λόγω και των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας.

Η πραγματική οικονομία του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα δείχνει σημειακά σημάδια ανάκαμψης  (σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και όχι κλάδων), ενώ ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει τη φθίνουσα  πορεία του των τελευταίων ετών.

Επιπλέον των δεδομένων και των αδιαμφισβήτητων στατιστικών στοιχείων & εκθέσεων, είναι περισσότερο από έκδηλη η ανησυχία των περισσοτέρων για σταδιακή ανάκαμψη, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμικούς φορείς (ειδικά για την περίπτωση γρήγορων νικών και άμεσων βελτιώσεων & αποτελεσμάτων) και το χειρότερο είναι πως πλανάται στις τοπικές κοινωνίες αβεβαιότητα, ανασφάλεια και προβληματισμός. Δυστυχώς, τα αστικά κέντρα οπισθοχωρούν και αυτά, ακολουθώντας τη φθίνουσα πορεία των υπαίθρου και όχι μόνο  αναπτυξιακά & οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας ζωής.

Ότι και να υπόσχονται μεσο-μακρόθεσμα οι μεγάλοι αυτοδοικητικοί φορείς (Περιφέρεια και Δήμοι) όπως βέβαια και η εκάστοτε κυβέρνηση, περί σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και ευημερία, αυτό που καταγράφεται μετά από  12 χρόνια συνεχών κρίσεων & απωλειών, είναι  πως λείπει ο χρόνος, λείπει η ετοιμότητα – δυνατότητα για έργα / δράσεις από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λείπουν τα μυαλά και τα χέρια για τρέξουν τις διαδικασίες και την απαραίτητη προετοιμασία & προσαρμογή στους καλύτερους δυνατούς χρόνους, πριν οι δείκτες χειροτερέψουν κι άλλο.

Προφανώς και υπάρχουν κάποιες πιο φωτεινές ελπίδες, με την μεγέθυνση του Πανεπιστημίου και την κινητικότητα στη θεσμική προετοιμασία επιχειρηματικών υποδομών & μερικών μεγάλων έργων (πχ Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου), όπως και των πιο άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων  (δυστυχώς από επιχειρήσεις που εδρεύουν κυρίως  εκτός Δυτικής Μακεδονίας).

Αν κάποιος θέλει να περιγράψει την κατάσταση για το 2023 σε μια και μόνο πρόταση, μπορεί να προβλέψει πως ο νομός Κοζάνης θα συνεχίσει να οπισθοχωρεί ελλείψει αποτελεσματικής διοίκησης σε κρίσιμους οργανισμούς, πλήθος κουρασμένων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, φοβισμένους επαγγελματίες & επιχειρήσεις και νέου επιστημονικού προσωπικού που δείχνει να έχει κυριολεκτικά δραπετεύσει από την περιοχή…

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση