Τον σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τίμησε το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης

2 Min Read

Πριν τον μεγάλο επίλογο της φετινής χρονιάς, το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, χάρισε μαγικές στιγμές στο φιλόμουσο κοινό της πόλης, τη Δευτέρα το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, με ένα μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο. 

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραφε και γράφει τραγούδια, σε ταχύτητα φωτός και έχει επενδύσει με τη μουσική του, τον κινηματογράφο, το θέατρο. Τα κομμάτια του είναι αισιόδοξα, αλλά όχι μόνο, καθώς έχει μιλήσει για τον πόνο και φτωχολογιά» σημείωσε ο Χρήστος Κτιστάκης, μαέστρος της χορωδίας και των ορχηστρικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.  

- Advertisement -
Ο Χρήστος Κτιστάκης, μαέστρος της χορωδίας και των ορχηστρικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης

22 τραγούδια του σπουδαίου αυτού συνθέτη, παρουσιάστηκαν από τη μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, με τη συνοδεία ορχηστρικού συνόλου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού και οι συνθέσεις και τα έργα του έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, ενώ μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, θεωρούνται οι στυλοβάτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας

Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας, ανέφερε πως μετά το περσινό αφιέρωμα στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, φέτος θέλησαν να κάνουν ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, υμνώντας τον έρωτα και την ελευθερία.

«Η μουσική είναι μια φυσιοκρατική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι η θεϊκή επικοινωνία των ήχων. Περιγράφει τα ψυχικά βιώματα μ’ έναν κώδικα ανιδιοτελή. Δημιουργώντας ανάταση ψυχής και σαν αποτέλεσμα ανάταση πνεύματος. Είναι ένα ανυπάκουο σύννεφο, που επικάθεται και γαληνεύει την πιο φουρτουνιασμένη θάλασσα. Είναι ανυπάκουο σε συνημμένους λογικούς κανόνες και δεν υποτάσσεται στην κανονικοποιημένη αριθμητική συλλογικότητα. Είναι επαναστατικό!», είχε αναφέρει ο Σταύρος Ξαρχάκος, το 2019 στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής της αναγόρευσής του ως επίτιμου διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση